GENEL BAŞKAN NİHAT ÇELİK, TZOB DANIŞMA KURULU TOPLANTISI NA KATILDI

GENEL BAŞKAN NİHAT ÇELİK, TZOB DANIŞMA KURULU TOPLANTISI NA KATILDI
Türkiye Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Nihat Çelik, Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli'nin de teşrifleriyle, video konferans yöntemiyle  gerçekleştirilen Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin (TZOB) Danışma Kurulu Toplantısına katıldı.
Pandemiden önce, tarım sektörünün nabzını tutmak, her konuda paydaşların fikirlerini almak amacıyla 70 ilde 200'ün üzerinde toplantı yaptığını belirten Pakdemirli, ayrıca "Söz Sizde" buluşmaları adıyla gerçekleştirmeye başladıkları toplantılarda da üreticileri, yetiştiricileri, çiftçileri, ormancıları bizzat dinleme fırsatı bulduğunu ve varsa sorunları yolun başındayken çözme gayreti içinde olduklarını ifade etti.
Bakan Pakdemirli, çiftçilerden beklentilerinin daha fazla üretmeleri ve üretmekten korkmamaları olduğunu belirterek, "Kimsenin ürünü tarlada, hayvanı elinde kalmayacak. Gerekirse devlet olarak biz alacağız." dedi.
"HASATTAN ÖNCE FİYATLARI AÇIKLAYACAĞIZ"
2020 yılında ödemeyi planladıkları 22 milyar liralık tarımsal destek miktarının 12,4 miyar liralık kısmını yılın ilk çeyreğinde çiftçilerin hesaplarına yatırdıklarına işaret eden Pakdemirli, "Ayrıca, geçen yıl açıkladığımız fiyatlarla, çiftçimizin yanında olduğumuzu da ispat ettik. Artan maliyetler karşısında bu yılı da, doyurucu fiyat politikası ile telafi edeceğiz. Hasat zamanından önce fiyatları açıklayacağız. Hububat alım fiyatları mayıs ayının ilk haftasında açıklanacak. Kimse merak etmesin. Sayın Cumhurbaşkanımızın da daha önce müjdelediği gibi çiftçilerimizin Mayıs ve Haziran aylarında vadesi gelecek Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan Hazine destekli kredi geri ödemelerini de faizsiz olarak, 6 ay erteliyoruz." diye konuştu.
"KÜÇÜKBAŞTA AVRUPA'DA BİRİNCİYİZ"
Türkiye'nin hayvancılık varlığının 2002 yılına göre büyükbaşta 9,9 milyondan 17,9 milyon başa, küçükbaşta ise 31,9 milyondan 48,5 milyon başa ulaştığını kaydeden Pakdemirli, "Bu süreçte süt üretimimiz 8,4 milyon tondan 23 milyona, kırmızı et üretimimiz 420 bin tondan 1 milyon 201 bin tona yükseldi. Küçükbaş varlığı bakımından 48,5 milyon başla Avrupa'da birinci, büyükbaşta ise 17,9 milyonla ikinci, süt üretiminde de üçüncü sırada yer alıyoruz.
Küçükbaşta  hayvan varlığını artırmaya yönelik çalışmalara yoğunlaştık. Uygulamaya koyduğumuz yeni projelerle ilk etapta, 46 milyon olan küçükbaş hayvan varlığımızı 48,5 milyon başa çıkardık. 2020 yılında 56 milyon küçükbaş hayvan varlığına ulaşmayı planlıyoruz. Hedefimiz küçükbaşta kırmızı et üretiminin payını, ilk etapta yüzde 20 seviyelerine çıkarmaktır." ifadelerini kullandı.
Video konferans yöntemiyle gerçekleştirilen toplantıda TÜDKİYEB Genel Başkanı Çelik ise Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli'ye küçükbaş hayvancılığın sorunlarını bizzat iletti.
"RAMAZAN PAKETLERİNİN İÇİNE ET VE SÜT DAHİL EDİLMELİ"
Toplantıda Ramazan paketlerinin içerisine kıyma, et ve süt gibi ailelerin protein ihtiyacını karşılayacak ürünlerin de dahil edilmesi taleplerini ileten Çelik,  "Biz Birlik olarak yaptığımız yardımlarda, evine Ramazan paketi gönderilecek aileleri önceden tespit ediyor ve kesimin ardından hemen paketleri hazırlayarak aynı gün ailelere ulaştırıyoruz. Bu ülke geneline yayılarak, insanların sofrasına bu mübarek ayda kıyma ve et konulması için altyapı oluşturulmasını talep ediyoruz." dedi.
Özellikle et ve süt ürünlerindeki girdi ve çıktı maliyetlerinin göz önüne alınması gerektiğini vurgulayan Genel Başkan Çelik, "Gıdada yüzde 8 olan KDV oranının bu zor süreçte en az 3 ay %1'e düşürülmesini talep ediyoruz. " ifadelerini kullandı.
Küçükbaş hayvancılığın çok meşakkatli bir sektör olduğuna dikkat çeken Çelik, "Dün Sayın Bakanımızın açılışını yapmış olduğu Dijital Tarım Pazarı'nın hayata geçmesiyle birlikte hep alıcının kazanması durumunun önüne geçmiş oluyoruz. Üreticimiz alım ve satımlarında karkas etin, baskül fiyatının reklamını yapma imkanı bulacak ve aracının önüne geçmiş olcağız. Hayvan fiyatlarımız bölgelere göre değişiyor. Bölgelere göre ürünümüzün değerinde satılması ve bu organizasyonun birlikler üzerinden yapılması ve bunun da Bakanlık tarafından kontrol edilmesi ve aracıyı aradan çıkarmak oldukça önemlidir. " şeklinde konuştu.
"KÜPE VE KÜPELEME İŞLEMLERİ BİRLİKLERİ ÜZERİNDEN YAPILMALI"
Küpe ve küpeleme işlemlerinin alt yapısı müsait olan Birliklerin üzerinden yapılmasını da talep eden TÜDKİYEB Genel Başkanı Nihat Çelik, aynı zamanda köyde kalan, durumu iyi olmayan ve açlık sınırının altında yaşayan insanlara 5 tane büyükbaş, 50 tane küçükbaş hayvan olanağı sağlanmasını da dile getirdi.
Biz merada da sahada da varız diyen Çelik, bu sorunların Acil Eylem Planı çerçevesinde gündeme alınması gerektiğini belirterek,  "2020 yılı için Tarım ve Hayvancılıkla ilgili Destekleme Kararnamelerinin bir an evvel hayata geçmesini talep ettiklerini de sözlerine ekledi.


Etiketler : GENEL BAŞKAN NİHAT ÇELİK , TZOB DANIŞMA KURULU TOPLANTISI NA KATILDI