ANKARA DA DÜZENLENEN ÇALIŞTAYDA -ANKARA KEÇİSİ VE TİFTİK- MASAYA YATIRILDI

ANKARA DA DÜZENLENEN ÇALIŞTAYDA -ANKARA KEÇİSİ VE TİFTİK- MASAYA YATIRILDI
Ankara keçisi yetiştiriciliğinin yaygınlaşması, tiftik verim ve kalitesinin yükseltilerek tiftik üreticilerinin gelir düzeyinin artırılması amacıyla düzenlenen "Ankara Keçisi ve Tiftik" konulu çalıştayın sonuç değerlendirme toplantısı 20 Mart 2017 tarihinde gerçekleştirildi.
Ankara Valiliği ve Ankara İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce düzenlenen "Ankara Keçisi Doğduğu Topraklarda Yeniden Canlanıyor" konulu Ankara Keçisi ve Tiftik Çalıştayına Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik de katılım gösterirken çalıştaya; yetiştiriciler, sivil toplum örgütlerinden temsilciler ve akademisyenler katıldı.
Ankara keçisi yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması, tiftik verim ve kalitesiyle farkındalığının artırılması amacıyla düzenlenen çalıştayda, ürünlerin dünya pazarlarına taşınması önerileri değerlendirildi.
Toplantıda konuşan Ankara Vali Yardımcısı Recep Erkılıç, bazı bölgelerin, ülkelerin, şehirlerin kendilerine has bir takım değerleri olduğunu belirterek, "Ankara keçisi de gerek ismiyle, gerek tiftiğiyle diğer yerlere göre en belirleyici özelliklerinden bir tanesidir. Bu bugünden yarına aktarmamız gereken hem ekonomik hem de kültürel bir mirasımızdır" diye konuştu.
Bu konunun öneminin son yıllarda geri plana atıldığını, çiftçilerle birlikte son zamanlarda yapılan çalışmalarla bu değerin artmakta olsa dahi yeterli görülmediğini belirten Erkılıç, "Biz yıllar öncesinde Ankara keçisinin haiz olduğu yeri tekrar eski haline ulaştırmak için böyle bir çalıştayı sayın valimizin katkılarıyla gündeme getirdik. Bu çalıştayın amacı tiftik keçisinin dünyadaki değerini arttırmak ve çiftçilerimizin gelir düzeyini yükseltmektir" ifadelerini kullandı.
Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. İlhan Aydın da Ankara keçisinin çok eski zamanlardan beri var olduğunu, ekonomik boyutta da çok kıymetli bir değer olduğunu vurgulayarak, Bakanlık olarak 2005 yılından beri çalıştıklarını kaydetti.
Ankara İl Tarım ve Orman Müdürü Bülent Korkmaz ise "İlimiz başkent olmasının yanı sıra sahip olduğu tarım potansiyeliyle de ülkemizdeki önemli illerden bir tanesidir. Ankara büyükbaş ve küçükbaş hayvan sayısı olarak ülkede ilk 5 ilden biridir. Her yıl ilimizde sektöre ortalama olarak 300 milyon TL hibe verilmektedir. Ziraat Bankası ve Tarım Kooperatif aracılığıyla da çiftçilerimiz desteklenmektedir" şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Gürsel Dellal tarafından Ankara keçisi ve tiftik üretimine ilişkin bir sunum gerçekleştirildi.
Çalıştayda, TÜDKİYEB Genel Başkanı Nihat Çelik ile birlikte protokol tarafından 17 ilçeye ultrason cihazı ve 6 ilçeye suni tohumlama tankı teslimi gerçekleştirildi.
 


Etiketler : ANKARA DA DÜZENLENEN ÇALIŞTAYDA -ANKARA KEÇİSİ VE TİFTİK- MASAYA YATIRILDI