Türkiye Tarım Platformu 3. Tarım Hayvancılık

Türkiye Tarım Platformu 3. Tarım Hayvancılık

Türkiye Tarım Platformu 3.Tarım Hayvancılık ve Tedarik İkili Görüşmeleri 19-23 Aralık 2012 tarihinde Antalya da gerçekleştirildi. Merkez Birliğimiz Adına; Genel Başkan Yardımcımız Nihat Çelik, Muhasip üye Hasan ÇAKIR, Sekretarya Üye Necmettin AYGÜN, Yönetim Kurulu Üyesi Özer TÜRER, Yönetim Kurulu Üyesi M. Şirin AYDOĞDU katıldı. Dört gün devam eden ikili görüşmelere bazı il Birlik Başkanlarımız, çeşitli sivil toplum örgütlerinin yöneticileri ve üreticileri katılmışlardır.

Türkiye Tarım Platformu kapsamına Antalya'da düzenlenen 3. Tarım Hayvancılık ve Tedarik İkili Görüşmeleri açılış konuşmalarını Platform Fuar’dan Kudret ÇİÇEKÇİ, yaptı. Daha sonra Genel Başkan Yardımcımız Nihat Çelik yaptığı konuşmada; birlik olarak 80 ilde teşkilatlandıklarını belirtti.
Ülkenin köyünden mezrasına kadar 200 bin aktif üyesi bulunan bir birlik olduklarını,aileleri ile birlikte düşünüldüğünde ise 2 milyon insana iş gücü ve geçim kaynağı sağlandığını söyledi. Koyunculuğun, Türk ulusunun tarihi boyunca uğraştığı en önemli hayvan yetiştiriciliği dallarından biri olduğunun altını çizen Çelik, koyun yetiştiriciliği, et üretimi, süt ve süt ürünleri, yün vederi üretimi açısından ülke ekonomisinde önemli yer tuttuğunu anlatan Çelik,"İhtiyaç duyulduğunda köylü için koyunculuk kasadır, en yakınındaki bankadır. Koyun ve keçi yetiştiriciliği; köyden kente göçün önlenmesinin çaresidir, işsizliğin bir çözüm yoludur.

Ekonomik krizde fevkalade önem taşıyanbir unsurdur. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaşayan halkımızın yaşamsal unsurudur. 2006 yılında kurulan Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliğimiz sancılı bir kuruluş süreci geçirmiştir. Ancak, 2012 yılından itibaren Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın değerli katkılarıyla bir bütünleşme ve hızlı bir gelişme sürecine girmiştir. 2012 yılı Nisan ayında yapılan Genel Kurulda, seçilen yeni Yönetim Kurulumuz; çok kısa bir sürede 2006 yılından beri oluşan idari boşluğu, kaybolan birlik ve bütünlüğü sağlamak yönünde ciddi adımlar atılmıştır.

Ön soy kütüğü ve soykütüğü çalışmaları için Bakanlık ile protokol hazırlanması ve tüm Türkiye genelinde çalışmaların başlanması konusunda alt yapı çalışmalarımız devam etmektedir. Yetiştirici birlikleri ülkemizin vazgeçilmezi konumuna gelmek zorundadır.Bu birliklerin kurulması Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın öncülüğünde olmuştur. Bu birliklerin gelişimi de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın desteği ve bizlerin gayretli çalışmaları ile mümkün olacaktır" dedi.
Genel Başkan Yardımcısı Nihat ÇELİK’in konuşmasından sonra, Süt Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkanı Ali KOYUNCU yaptığı konuşmada; tüm sivil toplum örgütlerinin icraat yapması gereken bir dönemde olduğunu vurgulayarak, döner sermaye adı altında alınan 10 TL dosya bedeline değinerek bu bedelin her destekleme için ayrı ayrı değil bir defaya mahsus yetiştirici adı altında alınmasının yetiştiricimizin yararına olacağını vurguladı.

Son konuşmacı olarak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat MİRMAHMUTOĞULLARI yaptığı konuşmasında; problemleri ve sorunları dile getiren başkanlarımızın değerli görüşlerine katılmakta olduğunu belirterek, bu görüşlere önem vererek tarım sektörünün 23 milyar dolardan 2012 yılı itibari ile 63 milyar dolara çıkarttıklarını ve tarımsal ihracatı %400 arttığını vurguladı. Koyun Keçi Yetiştirici Birliklerinin 2006 yılında kurduğumuz bir kurum olduğunu belirten MİRMAHMUTOĞULLARI; Bakanlık olarak bu kurumumuzun gelişmesi ve büyümesi için her türlü destekleri vereceklerinin altını çizmiştir. Ülkemiz coğrafyasında Karadeniz Bölgesi çıkarıldığı zaman kalan bölgelerimiz kurak topraklardır, bu kurak topraklarda koyun otlatılması gerçekleştiğini ve “ buğday ile koyun gerisi oyun” deyiminin buradan geldiğine değinmiştir.

Konuşmaların ardından,Müsteşar ve Genel Başkanlara plaketler taktim edilmiştir.
Toplantının ikinci gününde Genel Başkanımız Prof. Dr. Veysel AYHAN’da katılmıştır. Öğleden önce gerçekleştirilen panelde Yönetim Kurulu Üyemiz Özer TÜRER, süt piyasasındaki taban fiyat uygulamalarına ve bu sektörde küçükbaş hayvancılığında önemli bir yerde oldugunu vurguladı.

Öğleden sonraki panelde Genel Başkan Yardımcımız Nihat Çelik, ülkemizdeki mera ve otlaklarda yaşanılan sıkıntıları ve çözümleri üzerine konuşmaları gerçekleşmiştir. Panellerin ardından Genel Başkan öncülüğünde Merkez Birliği Yönetim Kurulu Üyeleri ve 26 il Birlik Başkanlarımız ile birlikte bilgi alış verişinin yaşandığı bır toplantı gerçekleşti. Toplantıda; il Birliklerimizin sorunları ve Merkez Birliğimizden olan taleplerini dile getirmişlerdir.


 



Etiketler : türkiye tarım platformu , hayvancılık , tedarik ikili