GENEL BAŞKAN ÇELİK, A PLUS EKONOMİ PROGRAMINDA ÖNEMLİ AÇIKLAMALARDA BULUNDU

GENEL BAŞKAN ÇELİK, A PLUS EKONOMİ PROGRAMINDA ÖNEMLİ AÇIKLAMALARDA BULUNDU
Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik 25 Şubat 2017 tarihinde Kanal A ‘da yayınlanan A Plus Ekonomi programına katılarak önemli açıklamalarda bulundu.
Van ilinde gerçekleştirilen çekimlerde Genel Başkan Nihat Çelik, küçükbaş hayvancılık sektörünün Van ve ülke genelindeki durumuna dikkat çekti.
Çelik, yaptığı işi gönülden ve severek ve inanarak yaptığını belirterek bu sektörde emek veren insanların takdir ve teveccühleriyle seçilmiş olmanın sorumluluğu ile hareket ettiğini söyledi.
Küçükbaş hayvancılığın ülkemiz için önemine işaret eden Çelik, Hükümet ve Bakanlığın sektörün önünü açtıklarını ifade ederek ‘’ 2002 yılından önce küçükbaş hayvancılık destekleme kapsamında bile değildi. Ama bugün hükümetimiz ve Bakanlığımız küçükbaş hayvancılığı el üstünde tutuyorlar.’’ dedi.
Van Milletvekilleri Prof. Dr Beşir Atalay ve Burhan Kayatürk’ün büyük deneyimlere sahip olduklarına vurgu yapan Çelik, kendilerinin her zaman kendilerine büyük kıymet verdiklerini ve sektörün daha da gelişmesi için proje talebinde bulunduklarını ifade etti.
Ülkemizin küçükbaş hayvancılıkta Avrupa’da birinci sıraya gelmesinde Van ilinin önemli rol oynadığına dikkat çeken Genel Başkan Çelik şunları söyledi. ‘’ Küçükbaş hayvancılıkta Avrupa’da birinci sıradayız ve Avrupa ile rekabet edebilecek potansiyele sahibiz. Ülkemizde de en çok küçükbaş hayvan sayısına sahip olan ilimiz Van’dır. Bugün 43-44 milyon civarında koyun keçimiz vardır. Bunun 2 milyon 700 bini Van’dadır. Küpesiz, kayıtsız hayvanları da dikkate alırsak bu rakam 3 milyon civarındadır. Bu sayı ve mera yapımızla ülkemizin Merkez Bankası konumundayız.’’
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in Van’da küçükbaş hayvan sayısının en az 5 milyona çıkarılması gerektiğini söylediğine dikkat çeken Genel Başkan Çelik, birtakım eksikliklerin giderilmesi halinde bunun mümkün olabileceğini ifade ederek Hükümetin ve Bakanlığın değerli katkılarına ihtiyaç olduğunu söyledi. Çelik bu anlamda kırsalı ve küçük aile işletmelerini pozitif ayrımcılık yaparak daha çok desteklenmesi gerektiğini, verilen desteklemelerin dolaylı olarak değil doğrudan yetiştiricilere verilmesi gerektiğini ve anaç koyun keçi desteğinin en az 50 TL olmasını talep ettiklerini belirtti.
Genel Başkan Çelik, desteklemelerde sadece anaç koyun keçiye değil, koçuna ve kuzusuna da destek verilmesinin daha doğru olacağını söyleyerek küçükbaş hayvancılığın sadece Van’da değil Türkiye’de hak ettiği yere geleceğini ifade etti. Van’da insanların % 80 inin geçim kapısının küçükbaş hayvancılık olduğuna vurgu yapan Çelik, çoban bulma sıkıntısı yaşandığını ve bu konuda İşkur tarafından % 25 oranında çoban istihdamının sağlanması gerektiğini kaydetti.
Et ve Süt Kurumunun etkin olarak küçükbaş hayvan ürünlerini alım ve satışı noktasında rol oynaması gereğinin altını çizen Çelik, Et ve Süt Kurumunun Van’da örnek olacak şekilde mağazalarını kurması gerektiğini söyledi. Çelik, ayrıca küçükbaş hayvancılığın da organik hayvancılık desteklemeleri kapsamına alınması gerektiğini ifade ederek bu konuların Bakan Faruk Çelik’e iletileceğini belirtti.
Mera ve orman kanununa da dikkat çeken Genel Başkan Çelik, Mera komisyonlarında Birlik başkanları veya bir temsilcinin doğal üye olarak bulunması gereğine işaret etti. Çelik, yetiştiricilerin yeşil kart uygulamasından mağdur olmamak için destekleme başvurusundan kaçındıklarını ifade ederek ‘’ Bu ülkede koyun keçi bir milli mesele ise ben Devlet büyüklerimize ve özellikle Valilerimize buradan seslenmek istiyorum. Lütfen koyun keçi desteği alanları bu işten mahrum etmeyin. Hatta ödüllendirin.’’ dedi.
Küpe ve küpeleme işlerinin de alt yapısı uygun Birlikler tarafından yapılması gereğini belirten Çelik, genç çiftçi hibe projesi kapsamında yapılan hayvan alımlarının Merkez Birliği koordinasyonunda İl Birlikleri kanalıyla yapılmasını istedi.
Genel Başkan Çelik programdaki konuşmasını, on yıllık hayalleri olan soy kütüğü yürütme yetkisinin Bakanlık tarafından Merkez Birliği ve İl Birliklerine verileceğini ifade etmesiyle sonlandırdı.
Programı aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz.
 
 


Etiketler : GENEL BAŞKAN ÇELİK , A PLUS EKONOMİ PROGRAMINDA ÖNEMLİ AÇIKLAMALARDA BULUNDU