Şap Hastalığı Konya da Ele Alındı

Şap Hastalığı Konya da Ele Alındı
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Trakya'dan sonra bir çok bölgenin şap hastalığından ari hale getirilmesi için harekete geçti. Bakanlık hazırladığı yeni eylem planıyla, Trakya'yı "aşısız hastalıktan ari bölge", Orta/Batı Karadeniz, Güney Marmara, Ege, Orta Anadolu, Orta/Batı Akdeniz'de "aşılı hastalıktan ari bölge" statüsüne kavuşturacak.
Bakanlık, geviş getiren çiftlik hayvanlarının Şap hastalığı ile mücadele eylem planının uygulamaya girmesinin ardından paydaşları bilgilendirmek amacıyla 09 Kasım 2016 tarihinde Konya'da toplantı düzenledi. Bakanlık Müsteşar Yardımcısı  Dr. Nihat Pakdil'in başkanlık ettiği toplantıya; Bakanlık yetkilileri, ariliği hedeflenen bölgede bulunan illerin, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürleri ile Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürleri, Türk Veteriner Hekimleri Merkez Birliği, Türkiye Ziraat Odaları Birliği, Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği, Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Nihat Çelik ve çevre illerin Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birlik Başkanları, Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği, Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği, Türkiye Kasaplar Federasyonu, Türkiye Süt Et Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği ve Ambalajlı Süt Üreticileri Birliği temsilcileri katıldı.
Ülkemizde Şap hastalığının, büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde önemli ekonomik kayıplara neden olan en önemli hastalık olduğu belirtilen toplantıda, hastalığın kontrol ve eradikasyonuna imkan sağlayacak çeşitli tedbir ve uygulamalar hakkında paydaşlar bilgilendirildi. Toplantıda; aşılama uygulamalarının yanı sıra alınması gereken diğer önlemler hakkında da katılımcılara detaylı bilgiler verildi. Hastalıkla yapılan mücadelede başarı sağlanabilmesi için sektörde faaliyet gösteren tüm paydaşların yürütülen çalışmalara katkı sağlamaları istendi.
Bakanlığın yeni hazırladığı eylem planına göre, Trakya bölgesinin 2018 yılında "aşısız hastalıktan ari bölge" statüsüne, Orta/Batı Karadeniz, Güney Marmara, Ege, Orta Anadolu, Orta/Batu Akdeniz'in ise 2019 yılında "aşılı hastalıktan ari bölge" statüsüne kavuşturulması, 2023 yılına kadar da diğer tüm bölgelerde aşılı arilik statüsünün elde edilmesi amaçlanıyor.
Hayvan hareketlerinin kontrolü için "kontrol noktaları" kurulacak
Toplantıda; 2017 yılından itibaren Orta/Batı Karadeniz, Güney Marmara, Ege, Orta Anadolu, Orta/Batı Akdeniz'in Şap Hastalığından Korunmuş Bölge olarak ilan edileceği ve tanımlanan bölgeye Bakanlıkça açıklanan kurallar dışında sevk edilen hayvanların tazminatsız olarak doğrudan kesime sevk edileceği, tanımlanan bölgeye, bölge dışından yapılacak duyarlı hayvan sevklerinin, Bakanlıkça belirlenen "8 yol kontrol noktalarından uygun olanlardan birinde" kontrol edileceği ifade edildi.
Şap hastalığı tazminatlı hastalıklar listesinde yer alacak
Trakya'dan sonra Orta/Batı Karadeniz, Güney Marmara, Ege, Orta Anadolu, Orta/Batı Akdeniz'in de şap hastalığından korunması için alınan önlemleri desteklemek amacı ile bu alanda 2018 yılından itibaren şap hastalığına yakalanmış hayvanlar tazminatlı olarak kesime sevk edilmesi kararı alınacak.
İlk defa aşılanan hayvanlar 1 ay sonra yeniden aşılanacak
Ariliği hedeflenen bölgede bulanan ve şap hastalığına karşı ilk defa aşılanan hayvanların bağışıklığını güçlendirmek için 1 ay sonra yeniden aşılanmaları sağlanacak.


Etiketler : Şap Hastalığı Konya da Ele Alındı