Anaç Koy. Ke. Desteklemeleri Bilgilendirme Ve Değ. Toplantısı

Anaç Koy. Ke. Desteklemeleri Bilgilendirme Ve Değ. Toplantısı

2016 Yılı Anaç Koyun Keçi Desteklemeleri Bilgilendirme ve Değerlendirme toplantısı yoğun bir katılımla 1-2 Eylül 2016 tarihlerinde Antalya Side’de gerçekleştirildi. Toplantıya Hayvancılık Genel Müdürlüğü Islah ve Geliştirme Daire Başkanı Dr. Bekir Ankaralı, Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik başta olmak üzere tarım il müdürlükleri personeli, damızlık koyun keçi yetiştiricileri birliklerinden başkanlar ve personeli katıldı.
Toplantı açılışında konuşan TÜDKİYEB Genel Başkanı Nihat Çelik, her zaman birlik beraberlik içerisinde olmanın önemine vurgu yaparak, ‘’Birliklerde çalışan arkadaşlarımızla tarım il müdürlüklerinde çalışan arkadaşların her zaman birlikte hareket etmesini istiyorum. Zor bir süreçten geçiyoruz. Malumunuz 15 Temmuz’da birkaç zorbanın gerçekleştirmek istediği darbeyle karşı karşıyaydık. Bu darbe girişimi yalnızca Cumhurbaşkanımıza değil, Başbakanımıza ve hükümetimize değil Milli İradeye yapılmak istenen bir darbe girişimiydi. Vicdan sahibi, şeref sahibi, onur sahibi olan herkese yapılmış bir darbe girişimiydi. Dolayısıyla bu olay ile dünyaya topa, tüfeğe çıplak elle karşı koyabilecek bir yüreğe sahip olduğumuzu ispatlamış olduk. Elhamdülillah bu inanca sahip insanlarız. Bu herkese mesaj olsun kimse sabrımızı zorlamasın. Dolayısıyla insanın ruhunda hainlik varsa, sağcıymış solcuymuş doğuluymuş batılıymış hiç fark etmez. Bu zorbalara karşı her zaman dik durmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
Genel Başkan Çelik konuşmasına şöyle devam etti : “Geçtiğimiz yıllarda yetiştiricilere gelen destekleme ödemeleri birlikler üzerinden yapılıyordu. Ama son dönem Sayın Bakanımız Faruk Çelik’in de uygun görmesiyle ödemeler direk yetiştiricilere gidiyor. Ödemeler direk yetiştiriciye yapıldığı zaman bu birliklere karşı hak ve ödevlerini ortadan kaldırma anlamına gelmez. Bu yasayla belirlenmiş bir haktır. Birlik yöneticileri kendi üyelerinden birliklerine ait aidat, hizmet bedeli almakla yükümlüdür. Özellikle il müdürlüklerinde çalışan arkadaşlara seslenmek istiyorum. Lütfen birlik ile üyeler arasına girmeyin. Birlikler ve il müdürlüklerimiz tek bir yumruk olsunlar. İnsanlarımız maalesef hemen dolduruşa gelebiliyorlar. Allah rızası için insanları doğru bilgilendirelim. Yine bu dönemde de herkes aidatını ödeyecek, herkes hizmet bedelini verecek. Geçen Cuma günü yönetmeliğimizde çıktı. Yönetmeliğimiz bütün birliklerimize, devletimize, üyelerimize hayırlı olsun. Bu yönetmelikte de yine aidat, hizmet bedeli açık ve net şekilde kanundan geçmiş ve günün şartlarına uyarlanması için de önümüzdeki hafta kuruluş belgemizi inşallah hazırlayacağız. İl tarım müdürlüğünde çalışan arkadaşlarımız eskiden birliklerden yetiştiricinin döner sermaye müracaat belgesini talep ediyordu. Bundan sonra kendi döner sermaye ücretlerini kendileri tahsil edeceklerdir. Diğer taraftan bizim il birliklerinde çalışan personelde üyelerden aidatını ve hizmet bedeline tahsil edecektir. Bununla yükümlüdür, bu hak onlara kanunla verilmiştir. Bunu kimse haksızlık olarak görmesin.’’
2016 yılı anaç koyun keçi destekleme çalışmalarının sorunsuz ve huzur içerisinde geçmesini dileyen Çelik, ‘’Biz bakanlığımızla da huzur içerisinde çalışıyoruz. Birçok bilgi kirliliğine rağmen biz yine de birliklerimizi mağdur etmedik. Birileri torba yasa yapıyordu, birileri birliklerin aidatlarını kaldırıyordu , birileri hizmet bedelini kaldırıyordu ama biz samimi bir şekilde bakanımız ve müsteşarımızla paylaşma fırsatımız oldu. O açıdan sorunları çözdük. Bizler bir takımın oyuncuları gibiyiz. Biz muhalefet değiliz, Allah’ın izniyle iktidarız iktidar kalacağız. Biz birlikte el ele omuz omuza çalışacağız. Mantık çerçevesinde sorunlarımızı çözeceğiz” diyerek sözlerini sonlandırdı.
Hayvancılık Genel Müdürlüğü Islah ve Geliştirme Daire Başkanı Dr. Bekir Ankaralı da yaptığı konuşmasında, “Bakanlık olarak yetiştirici odaklı çalıyoruz. Üye olabilecek nitelikte olan yetiştiricilerimizin desteklerden faydalanamaması gibi bir durum olmaması için elimizden geleni yapıyoruz. Bu şekilde bir toplantı tertip etmeyi düşündük, bu arada ulusal kayıt sistemimiz olan Soybis ile ilgili çalışmalarda son şekline geldi. Soy kütüğü bilgi sistemini kullanmaya başladıktan sonra artık hayvanlara sertifika vermeye başlayacağız. Sertifikaları şuan yürürlükte olan halk elinde ıslahtaki performans testi, daha sonra yüksek nitelikli damızlık değeri olanlara farklı olmak kaydıyla sertifika düzenlemeye başlayacağız” dedi.
Dr. Ankaralı, “Kulak numaralandırma işlerini gönül ister ki yetiştirici örgütleri yapsın. Bize periyodik olarak güncellemelerini göndersinler bizde birkaç yetiştiriciyi habersiz olarak kontrol edelim. Birlikte ya da yetiştiricide yanlış bir durum varsa bir yıl desteklerden muaf tutalım” diye konuştu.
Soykütüğü Bilgi Sistemine dair bilgiler de veren Dr.Ankaralı, “SOYBİS’ i bu yıl başlatacağız İnşallah ve iki yıl içerisinde her yıl 100 bin baş koç teke üretecek şekilde soy kütüğü kayıtlarının tutulması için bu çalışmayı hep beraber yürüteceğiz. Bununla ilgili bu sene genel müdürlüğün bilgilendirmesi doğrultusunda damızlık koç teke üretim istasyonlarının kurulması ve desteklenmesi şeklinde bir proje sunuldu. Bu projede 160 bin baş koç teke üretmemiz gerekiyor “ dedi.
Açılış konuşmalarının ardından Hayvancılık Genel Müdürlüğü Islah ve Geliştirme Daire Başkanlığı personeli Bilgehan Özen tarafından 2016 yılı anaç koyun keçi desteklemeleri ile ilgili bir sunum gerçekleştirildi. Sunumda, başvuru tarihinden itibaren ödemelerin yapılacağı tarihe kadarki dönemde İl müdürlükleri ve Birlik personelinin yapacağı iş ve işlemlere dikkat çekildi. Daha sonra Kutay Kaçar, Koyun Keçi Bilgi Sistemi (KKBS) Kullanıma ilişkin uygulamalı bir sunum yaparken Özkan Şahbaz ‘da sürü yöneticisi istihdamı destekleme konularını kapsayan bir sunum yaptı.
Toplantının ikinci gününde ise Islah ve Geliştirme Daire Başkanlığından Ziraat Mühendisi Adem Bölükbaşı’nın gerçekleştirdiği Soybis sunumu sonrasında genel bir değerlendirme yapılarak katılımcıların sorularının cevaplandırılmasıyla toplantı sonlandırıldı.



Etiketler : 2016 Yılı Anaç Koyun Keçi Desteklemeleri Bilgilendirme Ve Değerlendirme Toplantısı Gerçekleştirildi