BAŞ. ÇELİK 2024 Ü DEĞERLENDİRDİ, 2025 BEKLENTİLERİNİ PAYLAŞTI

BAŞ. ÇELİK 2024 Ü DEĞERLENDİRDİ, 2025 BEKLENTİLERİNİ PAYLAŞTI
 
Türkiye Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, küçükbaş hayvancılığın 2024 yılını değerlendirerek 2025 yılına ilişkin sektörün beklentilerini dile getirdi.
 
- Hayvancılıkta 5 yıllık yol haritası belirlendi…
 
Genel Başkan Çelik, yaptığı açıklamada 2024 yılında hayvancılıkta çok önemli gelişmelerin yaşandığına dikkat çekerek “  Tarım ve Orman Bakanlığımızca hayvancılığın 5 yıllık yol haritasının belirlenmesi sektörümüz açısından 2024 yılının en önemli gelişmelerinden birisidir. 2024 ve 2028 yıllarını kapsayan yeni yol haritasını hayvancılıkta atağa geçme, hayvancılık politikalarında verim ve kaliteye öncelik verme açısından kayda değer buluyoruz. Hayvansal üretimin planlanması ve sözleşmeli üretim modelinin yaygınlaştırılması yıllardır beklediğimiz bir durumdu. Dolayısıyla 5 yıl sürecek olan yolculuğun sonunda hayvancılığımızın en iyi yerlere geleceğine inanıyoruz. Sektörümüz açısından ilk defa uygulanacak olan aşılı kuzu ve oğlaklara destek verilecek olmasını sektörümüz adına memnuniyetle karşılarken aile işletmelerine,  genç ve kadın üreticilere ilk defa ilave destekler verilecek olmasını da sektörü şaha kaldıracak kararlar olarak değerlendiriyoruz.” dedi.
 
- Yeni destekleme modelinde ilk kez kuzu ve oğlak desteğine yer verildi…
 
Genel Başkan Çelik, 2024 yılında hayata geçirilen yeni destekleme modelinin sektöre olumlu yansıyacağını belirterek “ İlk kez uygulanacak olan destekleme modelinde kuzu ve oğlaklarımız için temel ve ilave destekler getirilmiş olması hem hayvan sayısının hem de verim ve kalitenin artmasına vesile olacak ve ayrıca bu desteklerle kuzu ve oğlak ölümlerinin önüne geçilebilecektir. Yetiştiricilere, yıl içinde işletmede doğan aşıları yapılmış oğlak ve kuzularına 2024 yılı için hayvan başına 200 lira temel destek yanında sözkonusu olan şartların oluşması durumunda ilave desteklerle bu rakamın hayvan başına 580 liraya kadar çıkacak olması sektörümüz açısından son derece önemli bir avantaj olmuştur. Bu manada sektörümüzü hiçbir zaman sahipsiz bırakmayarak vermiş oldukları desteklerinden dolayı başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Tarım ve Orman Bakanımız Sayın İbrahim Yumaklı ve personeline sektörüm adına teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.
 
-  Çoban sorununun çözümünde sona yaklaşıldı…
 
Genel Başkan Çelik, 2024 yılının en önemli gelişmelerinden birinin de çoban sorununda sona yaklaşılması olduğunu belirterek “ Küçükbaş hayvancılığımızın devam etmesi için çoban sorunu mutlak surette çözülmelidir. Bu amaçla gerek Tarım ve Orman Bakanlığımız gerekse Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızla birlikte yaptığımız çalışmalar sonucunda önemli mesafeler alınmış olmakla birlikte sorunun çözümünde sona yaklaşılmasını ülkemiz hayvancılığı ve sektörümüz adına memnuniyetle karşılıyoruz. Burada sorunun çözümünde büyük emek sarf eden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcımız Sayın Faruk Özçelik ve bürokratlarına da teşekkür ediyorum. Umarız ki çoban sorunu 2025 yılında tamamen çözülmüş olur “ dedi.
 
-  2024 yılının ilk 6 ayında küçükbaş hayvan sayısı arttı…
 
Genel Başkan Çelik, 2024 yılı Haziran ayı itibarıyla küçükbaş hayvan sayısında az da olsa artışa geçildiğini belirterek “ Bu yılın Haziran ayı sonu itibarıyla koyun sayısı 2023 yılının Aralık ayına göre yüzde 2 artarak 43 milyon 394 bin baş, keçi sayısı ise yüzde 2,6 artarak 10 milyon 571 bin başa ulaştı. Koyun keçi toplamında ise hayvan sayımız son 6 aylık dönemde % 3.06’lık bir artış ile 53 milyon 965 bin baş oldu. Bu artışı devam ettirmek yönünde Bakanlığımız ile birlikte çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bizim asıl hedefimiz önümüzdeki yıllarda nüfus başına bir küçükbaş hedefini yakalamak olacaktır “ dedi.
 
Her kurban bayramında olduğu gibi 2024 yılında da vatandaşların çoğunlukla küçükbaşı tercih ettiğini ve 2,5 milyona yakın küçükbaş hayvanın kurban edildiğini belirten Çelik, ayrıca yıl boyunca kırmızı et fiyatlarında yapılan suni artışların aracılar, tedarikçiler ve stokçuların fırsatçılığından kaynaklandığını ve bu durumun hem üreticileri hem de tüketicileri olumsuz yönde etkilediğini kaydetti.
 
- Küçükbaş hayvancılık sektörünün 2025 yılından beklentileri…
 
TÜDKİYEB Genel Başkanı Nihat Çelik, 2025 yılından beklentilerini de dile getirerek açıklamasında şu ifadelere yer verdi;
 
“  Cumhurbaşkanı Yardımcımız Sayın Cevdet Yılmaz’ın 2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Bağlama Töreninde yaptığı açıklamada 2025 yılında bütçeden tarıma 703 milyar lira kaynak ayrıldığını ve tarımı hiçbir zaman modası geçmeyecek stratejik bir sektör olarak gördüklerini, çiftçinin her zaman yanında olduklarını söylemesi sektörümüze güven ve moral vermiştir. Dolayısıyla 2025 yılının üretim yılı olarak ilan edilmesi ülkemizin geleceği açısından büyük önem taşımaktadır. Bugün gerek kırmızı et üretiminde ve gerekse fiyat artışlarının tüketiciye olumsuz yansıması hususunda yaşanılan problemlerin çözüm adresi küçükbaş hayvancılıktır. Dolayısıyla hem hayvan sayımızı hem de verimleri artırmak için Birliklerimiz seferberlik ilan etmelidir. Bunu sağladığımızda ithalatın gündemimizden çıkarılıp ihracatçı bir ülke olacağımıza inancımız tamdır. Bu çerçevede 2025 yılının küçükbaş hayvancılığın atılım yılı olması yolunda yoğun bir şekilde çalışmalara ağırlık verilmesini istiyoruz.
 
2025 yılının; küçükbaş et ve süt tüketiminin artırıldığı, üreticilerin ve tüketicilerin memnuniyetinin sağlandığı, başta yem olmak üzere girdi maliyetlerinin düşürüldüğü ve kaba yem üretiminin artırıldığı, sektör için son derece önem arz eden çoban sorununun ortadan kaldırıldığı, Birliklerimizin mevzuat ve mali yönden güçlendirildiği bir yıl olmasını bekliyor,  tüm yetiştiricilerimize, üreticilerimize ve çiftçilerimize hayırlı bol kazançlı bir üretim yılı geçirmelerini diliyorum. ”


Etiketler : BAŞ. ÇELİK 2024 Ü DEĞERLENDİRDİ , 2025 BEKLENTİLERİNİ PAYLAŞTI