Gazetecilere Kurbanlıklarla İlgili Açıklamalar

Gazetecilere Kurbanlıklarla İlgili Açıklamalar

3.5 MİLYON KÜÇÜKBAŞ KURBANLIK SATILACAK
3.5 milyon küçükbaş kurbanlık satılacak KURBAN Bayramı yaklaşırken vatandaşların kurbanlık hayvan arayışları hız kazandı. Vatandaşların daha çok küçükbaş kurbanlıklara yöneldiğim ifade eden Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Başkam Nihat Çelik, bu yıl 3,5 milyon civarında küçükbaş hayvan kesilmesini beklediğini ve küçükbaş hayvanda arz sıkıntısı bulunmadığım söyledi. TÜDKİYEB Başkam Çelik, bu yıl 2,5 milyon küçükbaş hayvanın kurban edilebileceğini tahmin etmelerine rağmen, vatandaşın yoğun ilgisi nedeniyle bu sayının 3.5 milyon olarak gerçekleşmesini beklediklerini söyledi. Çelik, "Millet, artık yüzünü küçükbaş hayvana döndü. Bunun iki nedeni var; birincisi, büyükbaş hayvan fiyatı yüksek, küçükbaş hayvanın fiyatları uygun. İkincisi, bazı kesimlerin önceki yıllarda kendi hesaplarına göre kurban fiyatı belirleyerek bu işi ticarete dökmüş olması. Küçükbaşa tarihte görülmemiş bir ilgi var. Türkiye'deki küçükbaş mevcudu da 56,5 milyon civarında" dedi.


TABAN FİYAT BELİRLENMELİ


Bazı derneklerin 2-3 bin lira civarında bağış bedeli belirlediğini anlatan Çelik, "Bu yolla para topluyorlar. Kurban Bayramı'nda kurbanlık işinin birinci derece sorumlusu Diyanet İşleri Başkanlığı, kurbanlık fiyatı için taban fiyat belirmeli. Diyanet İşleri Başkanlığı, 'Fiyatlar pazarlık usulüyle yükselebilir ama en alt limit budur, bunun altında fiyat veren herhangi bir dernek veya vakıf suç işlemektedir' demeli. Bu dernek nasıl 3 bin lira fiyat belirliyor, neye göre bu fiyatı belirliyor ve bu hayvanı nerede, ne zaman, nasıl kesecek? Hiçbir şey yok" şeklinde konuştu.
SÖZCÜ GAZETESİ
ÇOBAN SORUNU MÜLTECİLERLE ÇÖZÜLMEZ
TÜDKİYEB Başkanı Nihat Çelik, ülke genelinde halen 300 bin civarında çobanın çalıştığını, her 4 çobandan birinin, yani 75 bin çobanın ağırlığı Afganlar olmak üzere mültecilerden oluştuğunu söyledi. Mültecilerin tamamının kayıt dışı çalıştığını, daha iyi iş bulduklarında da hemen şehirlere gittiklerini belirten Çelik, "IŞKUR'un Toplum Yararına Programı'na (TYP) çobanlık da dahil edilmeli, bu program için ayrılan kontenjanın yüzde 25'i çobanlığa tahsis edilmeli. Maaşı İşsizlik Fonu'ndan ödenen bu çobanlar en az 200 baş hayvanı olan işletmelere dağıtılmalı" önerisinde bulundu.
1 milyon çiftçi EYT dışı kaldı
NİHAT Çelik, emeklilikte yaşa takılan 4B kapsamındaki çiftçi ve hayvan üreticilerinin 9 bin iş günü şartına takıldıkları için EYT düzenlemesinden yararlandırılmadığını, bu kişilerin sayısının 1 milyon civarında olduğunu söyledi. Çelik, eşitlik gereği 1 milyon üreticinin de kapsama alınmasını istedi.


SÖZCÜ GAZETESİ – ERDOĞAN SÜZER


KURBANA DOLANDIRICILAR DADANDI
Diyanet'in 5 bin 950 lira olarak belirlediği kurban bağışına parası yetmeyen dar gelirlileri hedef alan dolandırıcılar, 3-4 bin liraya kurban bağışı kabul ediyor. Ancak kurbanı kesmeyip vatandaşı dolandırıyor. TÜRKİYE Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Başkanı Nihat Çelik, kurban bağışlarına dadanan bazı fırsatçıların normalin yarı fiyatına kurban bağışı kabul edip halkı dolandırdığını söyledi. Diyanet İşleri Başkanlığının bağış yapılacak küçükbaş kurban fiyatım 5 bin 950 lira olarak belirlemesine rağmen sahtekarların sahte dernek ve benzeri isimler altında 3-4 bin lira bedelle kurban bağışı kabul ettiğini belirten Çelik, "Bu paralara kurbanlık hayvan yok. Bu demekler dolandırıcıdır, tokatçıdır. Özellikle düşük fiyatla bağış açıklıyorlar, dar gelirli vatandaş da ucuz diye bunlara para kaptırıyor.. Dolandırıcılar aldıkları bağışla kurban kesmiyor, alıp kaçıyor" dedi.

FAHİŞ FİYAT VAR


Başkan Çelik, dolandırıcılığın önlenebilmesi için kurban konusunda birinci derece sorumlu kurum olan Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 'taban fiyat' belirlemesi gerektiğini söyledi. Çelik, "En zayıf bir kurbanlık piyasada kaça mal oluyorsa Diyanet bu fiyatı en alt limit olarak ilan etmeli. Sonra da 'bunun altında fiyatla kurban bağışı toplayan dernek, vakıf kim varsa suç işliyor' diye ilan etmeli. Böyle yaparsa kimse afaki rakamlarla halkı dolandıramaz. Bu ilanları verenler 3-4 bin liraya koyunu, koçu nereden bulacak da kesecek? Tabi ki kesmeyip parayı ceplerine atıyorlar" dedi. Başkan Çelik, et fiyatlarının aracıların aşın kâr hırsı yüzünden yüzde 30 oranında fahiş fiyatla satıldığını ileri sürdü. Etten üreticinin de kasabın da çok az para kazanmasına rağmen büyük parayı aracıların elde ettiğini belirten Çelik, Ticaret Bakanlığı' nın aracıları acilen denetim altına alması gerektiğim söyledi.
MİLLİYET GAZETESİ – MELTEM GÜNEŞ
'BAYRAMDA 3.5 MİLYON KÜÇÜKBAŞ KESİLİR'
Kurban Bayramı öncesi açıklama yapan TÜDKİYEB Başkanı Nihat Çelik, 3.5 milyon küçükbaşın kesilmesini öngörürken, "Diyanet kurbanlıkta taban fiyat belirlemeli" dedi. Türkiye Damızlık Koyun, Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Başkanı Nihat Çelik, bu yılki bayramda 3,5 milyon civarında küçükbaş hayvanın kesilmesini beklediğini ve küçükbaş hayvanda arz sıkıntısı bulunmadığını söyledi. Çelik, kırmızı et fiyatlarının düşürülmesi için aracı ve tedarikçilerin denetim altına alınması gerektiğine vurgu yaparken, "Hayvancılığın yoğun olduğu bölgelerde devlet teşvikiyle yem fabrikaları açılmalı. Yemde de referans fiyat olmalı" dedi.

TÜDKİYEB Çelik, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde bir grup gazeteciye değerlendirmelerde bulundu. Çelik, fiyatlar nedeniyle vatandaşların küçükbaş hayvana yöneldiğini söyleyerek, "Geçen yıl 2,5 milyon küçükbaş kurban edilmişti. Küçükbaşın fiyatları daha uygun olduğu için insanlar, artık yüzünü buraya döndü. Küçükbaşa tarihte görülmemiş bir ilgi var. Bu yıl Kurban Bayramında 3,5 milyon küçükbaş hayvan kesilir" diye konuştu.
'3 bine hayvan yok'


Çelik, Diyanet işleri Başkanlığı'nın, kurbanlık fiyatı için taban fiyat belirlemesi gerektiğine dikkat çekerek, "Başkanlık, 'Fiyatlar pazarlık usulüyle yükselebilir ama en alt limit budur, bunun altında fiyat veren herhangi bir dernek veya vakıf suç işlemektedir' demeli. Bazı dernekler 3 bin lira fiyat belirliyor, neye göre bu fiyatı belirliyor ve bu hayvanı nerede, ne zaman, nasıl kesecek? 3-4 bin liraya hayvan yok. Bu tür dernekler dolandırıcıdır. Bunun önüne geçilmeli. Vatandaşların bağış yaptığı derneğin güvenilir olması lazım" ifadelerini kullandı.
'Aracı kazanıyor' Kırmızı et fiyatlarının düşürülmesi için yapılması gerekenleri anlatan Çelik, "Tüketicinin de üreticinin de kaderi, serbest piyasaya bırakılmamalı. Eskiden yılda bir zam yapılırdı, şimdi haftalık zam yapılıyor. Burada sadece aracılar ve tedarikçiler kazanıyor. Bunlar denetim altına alınmalı. Aracıları aradan çıkarmalı. Ette aracıların sayısı yaklaşık 250 kişidir. Alımlarda üretici örgütlerinin de aktif hale getirilmesi lazım. Ayrıca girdi maliyetleri düşürülmeli. Hayvancılığın yoğun olduğu bölgelerde devlet teşvikiyle yem fabrikaları açılmalı. Yemde de referans fiyat olmalı" önerisinde bulundu.

1 milyon kişi bekliyor


Çelik, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında 4A sigortalıların emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesiyle 7.200 prim günü ile emeklilik hakkı kazandığını ifade ederek, aynı yasaya tabi olan 4B sigortalı olan çiftçilerin ise 9.000 prim günüyle emekli edildiğini belirtti. Erken emeklilikten yararlanamayan 1 milyon kişi olduğunu söyleyen Çelik, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nı gerekli adımları atmaya davet etti.


Çoban bulamıyorlar


Çelik, hayvancılık sektörünün en önemli sorunlarından birinin çoban olduğunu vurgulayarak, çobanların sosyal güvenlik primlerinin devlet tarafından yatırılması gerektiğini dile getirdi. Çelik, "Türkiye İş Kurumu'nun işçi alımlarında kontenjanının yüzde 25'ini çobanlara ayırmasını, işletme büyüklüğü 200'ün üzerinde olan işletmelere, Kurum tarafından çoban verilmesini istiyoruz. Hayvancılık yapmak isteyenler çoban bulamıyor. Şu anda 300 bin işletme var. İşletme başına birer kişi olarak düşünürsek, 300 bin çoban var. İşletmelerde çalışan çobanların yüzde 25'i yabancı uyruklu" diye konuştu.


YENİ ŞAFAK GAZETESİ – ALİ KÜRŞAT BÜYÜKADA
KÜÇÜKBAŞA BÜYÜK RAĞBET
'TABAN FİYAT İLAN EDİLSİN'


Kurbanlık küçükbaş hayvana, daha önce 2,5 milyon olarak açıklanan talep öngörüsü güncellendi. Türkiye Damızlık Koyun, Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nihat Çelik, "Tarihte görülmemiş bir küçükbaş talebi var. Küçükbaş kurbanlık 3,5 milyonu aşabilir. Sıkıntı çıkmaz; 56,5 milyon hayvan var" dedi. «Kurban Bayramına geri sayım sürüyor. Bu yıl 3.5 milyona yakın küçükbaş kesilmesinin beklendiğini ifade eden Türkiye Damızlık Koyun, Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nihat Çelik, "Kurban Bayramı için tarihte görülmemiş bir küçükbaş talebi var" dedi . Türkiye Damızlık Koyun, Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nihat Çelik, Kurban Bayramı için tarihte görülmemiş bir küçükbaş talebi olduğunu söyledi. Bir grup gazeteciye açıklamalarda bulunan Çelik, bu yıl 3,5 milyon civarında küçükbaş hayvan kesilmesini beklediğini ve küçükbaş hayvanda arz sıkıntısı bulunmadığını söyledi. Çelik, şöyle konuştu:


HAYVAN STOKU YETERLİ "

Kurban Bayramı'na l ay kala yaptığımız açıklamada bu yıl 2,5 milyon küçükbaş hayvanın kurban edileceğini söylemiştim. Millet, artık yüzünü küçükbaş hayvana döndü. Küçükbaş kurbanlık 3,5 milyonu aşabilir. Stoklarımızda yeterli hayvan var. Türkiye'deki küçükbaş hayvan mevcudu da 56,5 milyon civarında" dedi. Çelik, Diyanet İşleri Başkanlığından kurbanlık fiyatı için taban fiyat belirlemesini de istedi.


KURBANLIĞA TABAN FİYAT TALEBİ

Kırmızı et fiyatları konusunda da konuşan Çelik, "Aşırı açılan kar makasını daraltmak gerek, bu da Ticaret Bakanlığı'nın yetki alanı kapsamında. Tüketicinin de üreticinin de kaderi, serbest piyasaya bırakılmamalı. Stok yapan ve insanların kanını emenler, barondur. Burada sadece aracılar ve tedarikçiler kazanıyor. Bunlar denetim altına alınmalı. Yemde de referans fiyat olmalı. Bu mekanizmalar hayata geçerse maliyet düşer, üretim artar" ifadelerini kulandı. Çoban sorunu had safhada Hayvancılık sektöründe çoban sorununun had safhada olduğunu söyleyen Nihat Çelik, "Devletten, çobanların sosyal güvenlik primlerini yatırmasını talep ediyoruz. Ayrıca, Türkiye İş Kurumunun işçi alımlarında kontenjanının yüzde 25'ini 200 üzerinde hayvanı olan işletmelere çoban çalışan olarak ayırmasını istiyoruz. Çobana çok ihtiyacımız var. Türkiye'de 300 bin çoban bulunuyor. Bunların yüzde 25'i de yabancı uyruklu" dedi.


YENİ ASIR – BARIŞ ŞİMŞEK


3.5 MİLYON KÜÇÜKBAŞ KURBANLIK SATILACAK


3.5 milyon küçükbaş kurbanlık satılacak Kurban Bayramı yaklaşırken vatandaşların kurbanlık hayvan arayışları hız kazandı. Bu yıl vatandaşların daha çok küçükbaş kurbanlıklara yöneldiğini ifade eden Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKÎYEB) Başkanı Nihat Çelik, bu yıl 3,5 milyon civarında küçükbaş hayvan kesilmesini beklediğini ve küçükbaş hayvanda arz sıkıntısı bulunmadığını söyledi.


"ARACILAR DENETLENMELİ"


Bazı derneklerin 2-3 bin lira civarında bağış bedeli belirlediğini anlatan Çelik, "Bu dernek nasıl 3 bin lira fiyat belirliyor, neye göre bu fiyatı belirliyor ve bu hayvanı nerede, ne zaman, nasıl kesecek? Hiçbir şey yok. Bunun önüne geçilmeli. 3-4 bin liraya hayvan yok. Diyanet'in bu yıl için belirlediği 5 bin 950 liraya diğer meslek gruplarının riayet etmesi gerekiyor. Vatandaşların bağış yaptığı derneğin de güvenilir Nihat Çelik ve bilinir olması lazım" dedi. Marketlerde kırmızı et fiyatlarının düşürülmesi için neler yapılması gerektiğini de anlatan Çelik, "Doğru reçetenin ortaya çıkması için, markete giden ürünün, çıkış noktası ile raf fiyatı arasındaki dengelere bakmak gerekiyor. Aşırı açılan kar makasını daraltmak gerek, bu da Ticaret Bakanlığının yetki alanı kapsamında. Tüketicinin de üreticinin de kaderi, serbest piyasaya bırakılmamalı. Stok yapan ve insanların kanını emenler, barondur. Örneğin; dolar bugün 26 liraya çıksa ve ertesi gün 23 liraya düşse de bazı kesimler ürün fiyatını düşürmüyor. Burada sadece aracılar ve tedarikçiler kazanıyor. Bunlar denetim altına alınmalı. Öte yandan, girdi maliyetleri düşürülmeli. Bu mekanizmalar hayata geçerse fiyatlar düşer" diye konuştu.


KORKUSUZ – MURAT ÖZDEMİR


KURBANLIK BAĞIŞI YAPARKEN DOLANDIRICILIĞA KARŞI DİKKAT


Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKIYEB) Başkanı Nihat Çelik, bazı fırsatçıların normalin yarı fiyatına 'sözde kurban bağışı' kabul edip halkı dolandırdığını söyledi. Diyanet'in küçükbaş kurban bağışı fiyatını 6 bin lira belirlemesine rağmen sahte dernek isimleri altında 3-4 bin lira bedelle kurban bağışı alındığını belirten Çelik, "Bu paralara kurbanlık hayvan yok. Bu dernekler tokatçıdır. Özellikle düşük fiyat açıklıyorlar, dar gelirli vatandaş da ucuz diye bunlara para kaptırıyor. Dolandırıcılar kurban kesmiyor, bağışı alıp kaçıyor" dedi.


NASIL BİR EKONOMİ GAZETESİ – MEHMET KAYA


"KIRMIZI ETTE AŞIRI AÇILAN KÂR MARJINI DARALTMAK GEREK"


Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Başkanı Nihat Çelik, kırmızı ette ana sorununun aracılardan kaynaklandığını ve sanıldığının aksine piyasayı yönlendiren aracı sayısının binin altında olduğunu söyledi.
Nihat Çelik, ne üreticinin ne de son satıcı olarak esnaf ve marketlerin yüksek fiyatlardan bir kazancı olmadığını, aracılar üzerinden piyasaya müdahale gerektiğini belirterek şunları kaydetti: "Doğru reçetenin ortaya çıkması için, markete giden ürünün, çıkış noktası ile raf fiyatı arasındaki dengelere bakmak gerekiyor. Aşırı açılan kar makasını daraltmak gerek, buda Ticaret Bakanlığının yetki alanı kapsamında. Tüketicinin de üreticinin de kaderi, serbest piyasaya bırakılmamalı. Stok yapan ve insanların kanım emenler, barondur. Örneğin; dolar bugün 26 liraya çıksa ve ertesi gün 23 liraya düşse de bazı kesimler ürün fiyatım düşürmüyor. Eskiden yılda bir zam yapılırdı, şimdi haftalık zam yapmaya başladılar. Şimdi bazı marketlerde raf fiyatı ile kasa fiyatının birbirini tutmadığı anlar oluyor. Çünkü marketler, sürekli fiyat güncelliyor ve etiket yetiştiremiyorlar. Burada sadece aracılar ve tedarikçiler kazanıyor. Bunlar denetim altına alınmalı. Öte yandan, girdi maliyetleri düşürülmeli. Hayvancılığın yoğun olduğu illerde devlet teşvikiyle yem fabrikaları açılmalı."


Hayvan yetiştiricilerinin desteklenmesi gerektiğini de belirten Nihat Çelik, yem fiyatlarının düşürülmesini, hayvan varlığının büyük olduğu yerlere fabrika kurulmasını tarımsal desteklerin de hayvanların ağılda olduğu dönemde verilmesini önerdi" diye konuştu. Çoban ihtiyacının devam ettiğini, mevcut çobanların dörtte birinin Afgan ve diğer uyruklu kişiler olduğunu belirten Nihat Çelik, İŞKUR'un toplum yararına çalışma programının yüzde 20'sinin çobanlara tahsisiyle hem istihdamın artacağını hem de çoban sorununun giderilmesine katkı vereceğini kaydetti.


TÜDKİYEB Başkanı Nihat Çelik, Türkiye'nin yeterli stokunun olduğunu, bu kurbanda 3,5 milyon küçükbaş hayvan kesimi olacağı tahminini yaptıklarını belirterek Türkiye varlığının ise 56,5 milyon dolayında olduğunu hatırlattı. Dernek ve vakıfların, çeşitli kuruluşların vekil kurbanlık kestiğini de hatırlatan Nihat Çelik, bu alanda istismar olabileceğini belirterek Diyanet Vakfı’nı taban fiyatla bu alana müdahaleye çağırdı.


Çelik şunları söyledi: "Kurban Bayramında kurbanlık işinin birinci derece sorumlusu Diyanet İşleri Başkanlığı, kurbanlık fiyatı için taban fiyat belirlemeli. Dernek nasıl 3 bin lira fiyat belirtiyor, neye göre bu fiyatı belirtiyor ve bu hayvanı nerede, ne zaman, nasıl kesecek? Hiçbir şey yok. Sadece reklam yapıyor. Bu tür dernekler dolandırıcıdır. 3-4bin liraya hayvan yok. Diyanet'in bu yıl için belirlediği 5 bin 950 liraya diğer meslek gruplarının riayet etmesi gerekiyor. Vatandaşların bağış yaptığı derneğin güvenilir ve bilinir olması lazım."

Nihat Çelik



Etiketler : Genel Başkan Çelik Gazetecilere Kurbanlıklarla İlgili Açıklamalarda Bulundu