TÜDKİYEB GENEL BAŞKANI ÇELİK, ÇİFTÇİ TV’DE GÜNDEMİ DEĞERLENDİRDİ

TÜDKİYEB GENEL BAŞKANI ÇELİK, ÇİFTÇİ TV’DE GÜNDEMİ DEĞERLENDİRDİ

Türkiye Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik 7 Haziran 2023 tarihinde Çiftçi TV’nin canlı yayın konuğu oldu.

Aybüke Taştan’ın sunduğu “Çiftçiden Haber “ Programına görüntülü olarak bağlanan Genel Başkan Çelik gündeme dair soruları cevapladı. Genel Başkan Çelik açıklanan buğday ve arpa fiyatlarına ilişkin sorulan soruya cevaben “ Sayın Cumhurbaşkanımız buğday fiyatlarını buğdayda tonu 8 bin 250 lira arpada 7 bin lira olarak açıklamıştır. Bu fiyatlar buğdayda verilen 1000 lira, arpada verilen 500 lira destekle çiftçimizin eline buğdayda 9 bin 250 lira arpada 7 bin 500 lira olarak geçecektir. Açıklanan fiyatlarındaki artışlar yeterli değildir. Çünkü geçen yıldan bu yana gübre, mazot, ilaç, tohum gibi girdilerde yüzde yüzün üzerinde artışlar yaşanmıştır. Buğday fiyatlarında geçen yıla göre artış ise sadece yüzde 24 olmuştur. Aslında desteklerde artışa gidilmeli ve buğdayda bin lira olan destek 2 bin lira arpada 500 lira olan destek bin lira olmalıdır. Fiyatlar üretimin sürdürülebilirliği açısından önemli.

Çiftçimiz üretimden uzaklaştığında ithalat yapmak zorunda kalıyoruz.” İfadelerini kullandı. Çelik, Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı’dan beklentilerini dile getirerek “ Biz sadece Sayın Bakanımız İbrahim Yumaklı’dan değil Sayın Cumhurbaşkanımız ve açıkladığı kabineden memnunuz. Sayın Bakanımız İbrahim Yumaklı Bey ile 1,5 yıldır çalışıyoruz. TMO’dan yetiştiricilerimize yönelik arpa dağıtımında yaşadığımız sorunumuzu kendisine iletmiştik. Çözüm odaklı çalışması ile sorunumuz çözüldü. Sayın Bakanımız İbrahim Yumaklı mütevazı, alçak gönüllü, herkesi dinleyen bir insan. Bizim Sayın Bakanımızdan beklentimiz, istirhamımız ekip anlayışı içerisinde çalışarak yetiştiricilerimizin sorunlarına çözüm getirmektir. Doğru zamanda doğru hamleler yapmak önemli. Bu bakımdan Sayın Bakanımızın başkanlığında sektör paydaşları ve Bakanlık bürokratları ile zaman zaman toplantılar yaparak yapılacakları belirlemektir. Benim asıl beklentim çiftçimizin, yetiştiricimizin ürününün değerine satması ve pazar endişesi taşımamasıdır. “Bismillah” diyerek başlayıp elbirliği ile sektörün önünü açacak çalışmalar yapmak hepimizin görevi olmalıdır. İnşallah taleplerimizi Sayın Bakana ileteceğiz“ dedi. Çayır mera alanlarının azalması ile ilgili sorulan soruya cevap veren Çelik, “ Çayır mera alanlarımızın azalışından küçükbaş hayvancılık sektörü olumsuz etkilenmektedir. Meraların sesi kuzu, koyun ve keçidir. Bu nedenle çayır meraların azalması, yoğun otlatma gibi hususlar önemli. Mera komisyonlarında temsilcimizin olmaması ayrı bir sorun. Talebimiz mera komisyonlarında yer almamız. Diğer bir konuda dikili orman alanları dışında kalan orman alanlarımızın otlatmaya açılması hususudur. Bu alanların otlatmaya açılmasıyla ağaçların altı yaylımla temizlenmiş olacaktır. Böylece ekonomiye katkısı olacak, küçükbaş hayvan mevcudumuz artacaktır” dedi.

 

 

Genel Başkan Çelik, sektörle ilgili konulardaki düşüncelerini anlattığı programda “ Süt üreticilerinin desteklenmesi gerekiyor. Çiğ süt yem paritesi 1,5 olmalıdır. Yetiştiricimiz 1kg süt ile 1,5 kg yem alabilmelidir.Onun için üretimi artırmamız gerekiyor. Bunun için çaba sarfetmeliyiz. İsrafın önüne geçmemiz gerekli. Ülkemizde sebze meyve ve ekmekte israf hat safhada. İsraf edenin sonu iflastır. Özellikle üretimi artırmak için et ve süt üretimini artırmak gereklidir. Kırsalda gençleri tutabilmek için taşımalı eğitime son verilmeli, Genç Çiftçi Projesini harekete geçirmemiz gereklidir. Üretimi desteklememiz lazım. Ülkemizde yaygın olan küçük aile işletmelerinin desteklenmesi lazım. Çocuklarımıza, gençlerimize çiftçiliği sevdirmemiz lazım. Küçükbaş hayvancılığımız için ihracat önemli. İhracat yapabilmemiz için öncelikle üretim yapmamız gerekiyor. Biz ihracatın önünün açılmasını istiyoruz. Küçükbaş ihracatı için alınan kararda taraflar olmasına rağmen bizi çağırmıyorlar. Ancak sonradan haberimiz oluyor. Sorunlarımızdan biri de çoban sorunudur.

 

Çoban sorununu çözemezsek sektörü geliştiremeyiz. Sayın Bakanımızın bu sorunu Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek ile görüşüp desteklenmesinin sağlanması gerekiyor” şeklinde görüşlerini dile getirdi. Kurbanlıklar ile ilgili açıklamalarda bulunan Çelik, “ Kurbanlıklar kurban satış yerlerine getirilmeye başlandı. Belediyelerin kurban satış yerleri ile ilgili fiyatları farklılıklar gösteriyor. İşgaliye paraları kurban fiyatlarını yükseltiyor. Belediye Başkanlarından ricamız sosyal belediyecilik anlayışıyla hareket ederek yetiştiricilerimizden işgaliye bedeli talep etmemeleridir. Diğer taraftan vekâletle kurban kesen kuruluşlardan Diyanet Vakfı 2023 yılı vekâletle kurban kesim bedelini yurt içinde 5 bin 950, yurt dışında ise 2 bin 750 TL olarak belirlediklerini açıkladı. Ancak açıklanan bedellerin büyükbaş mı küçükbaş mı olduğu belli değildir. Buna açıklık getirilmelidir. Bu rakamlar sektör paydaşlarıyla beraber belirlenmelidir.

 

Bazı dernekler vekâletle kurban kesim bedeli ile ilgili rakamları 2 bin lira, 3 bin lira şeklinde açıklamışlardır. Burada önemli olan bu işi ticarete çevirmemeleridir. Hayırsever vatandaşlarımızdan ricamız kurbanlarını kendilerinin alıp kesmeleri veya kestirmeleridir” dedi. Programın tamamı www.turkiyekoyunkeci.org adresindeki videolar bölümünden izlenebilmektedir.



Etiketler : TÜDKİYEB