ÇELİK ; RAMAZANDA KIRMIZI ET ARZINDA SIKINTI YAŞANMAYACAK

ÇELİK ; RAMAZANDA KIRMIZI ET ARZINDA SIKINTI YAŞANMAYACAK

- Türkiye Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Nihat Çelik:

- "Ramazanda arz sıkıntısı olmamasına rağmen fiyatları artırmak isteyen fırsatçılara karşı önlem alınması gerekiyor"

- "Et fiyatlarını artıranlar tedarikçiler, aracılar ve fırsatçılardır"

ANKARA (AA) - MUSTAFA ÇALKAYA - Türkiye Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, yaklaşan ramazan ayı öncesi kırmızı et arzında bir sıkıntı görünmediğini belirterek, "Ramazanda arz sıkıntısı olmamasına rağmen fiyatları artırmak isteyen fırsatçılara karşı önlem alınması gerekiyor." dedi.

Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada ramazan ayında kırmızı et tüketimi ve et fiyatlarındaki artışları değerlendirdi.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerden etkilenen yetiştiricilerin bir yandan yaralarını sarmaya çalışırken üretime de devam etmeye çalıştıklarını belirten Çelik, yetiştiricilerin üretimi aksatmamak için çabaladıklarını anlattı.

Çelik, son açıklanan veriler ışığında Türkiye'de 2021'de kırmızı et üretiminin yaklaşık 2 milyon ton civarında olduğuna işaret ederek, kırmızı et üretiminde küçükbaş hayvancılığın payının yüzde 25 civarında olduğunu vurguladı.

Geçen yıl ülkenin hayvan varlığında bir miktar azalma olduğuna dikkati çeken Çelik, "Geçen yıl girdi maliyetlerinde yüzde 100'den fazla artış gözlendi. Yaklaşan ramazan ayı öncesi yaptığımız değerlendirmelerde kırmızı et arzında bir sıkıntı görmüyoruz. Ramazanda tüketim bir miktar artar. Fiyatlarda bu dönemde ramazandan bağımsız bir artış var. Ramazan ayında hemen hemen ürüne zam yapan fırsatçılar var. Ramazanda arz sıkıntısı olmamasına rağmen fiyatları artırmak isteyen fırsatçılara karşı önlem alınması gerekiyor. " değerlendirmesinde bulundu.

- "Et fiyatlarının yükselmesinde yetiştiricilerin etkisi yok"

Çelik, kırmızı et fiyatlarının artışında yetiştiricilerin bir etkisi olmadığını belirterek, "Yetiştirdiği üründen kazanç sağlaması gereken yetiştiricilerimizin zor ayakta durabildiklerini ve yeterli geliri elde etmediklerini hepimiz biliyoruz. Dolayısıyla et fiyatlarını artıranlar tedarikçiler, aracılar ve fırsatçılardır. Bunlar yetiştiricilerimizin emeklerini ranta çevirirken tüketicileri de mağdur etmektedirler." ifadelerini kullandı.

Fırsatçıların depremi de bahane ettiklerinin altını çizen Çelik, depremin fiyatların artışına bir gerekçe gösterilemeyeceğini anlattı.

- Kırmızı ette fiyat istikrarı için küçükbaş hayvancılık geliştirilmeli

Çelik, kırmızı et fiyatlarında istikrar sağlamanın ve uygun fiyattan et tüketimi için küçükbaş hayvancılığın geliştirilmesi gerektiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Son 50- 60 yıldan bugünlere gelindiğinde mera alanlarımızın azaldığı, otlatma kapasitesinin düştüğü, plansız, aşırı ve erken otlatma nedeniyle bozulduğu bir gerçektir. Diğer bir gerçek ise yıllardır kırmızı et açığının kapatılmasında sığır yetiştiriciliğinin öne çıkarılmasıdır. 2006'ya gelininceye kadar koyun keçi yetiştiriciliği ihmal edilmiştir. Ülkemizde tarım işletmelerinin büyük çoğunluğu küçük aile işletmeleridir. Her şartta ve tarımın her alanında üretime devam eder. Ama şirketler bir kısım desteklerden faydalanmak ve yüksek karlar elde etmeyi hedefler. Kar etmediği sektörden çekilir ve aldığı desteklerle kurulan tesisleri de atıl hale gelir. Bu bakımdan küçük aile işletmelerinin sektörümüzün omurgası olduğunu ve desteklerden mahrum bırakılamayacağını her fırsatta dile getiriyoruz."



Etiketler : Nihat Çelik