BAŞKAN ÇELİK, TRT RADYO ORTAK YAYININDA DEPREME İLİŞKİN AÇIKLAMALAR

BAŞKAN ÇELİK, TRT RADYO ORTAK YAYININDA DEPREME İLİŞKİN AÇIKLAMALAR

 

Türkiye Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, TRT Radyolarının ortak yayınına telefonla bağlanarak 11 ilde meydana gelen depremde kırsalda zarar gören küçükbaş hayvan yetiştiricileri ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Deprem Bölgelerinde incelemelerde bulunurken Hatay’dan canlı yayına katılan Genel Başkan Çelik programda şunları söyledi.

“ Deprem 11 ilimizde can ve mal kayıplarına neden olmuştur. Acımız büyüktür. Bende şu anda deprem bölgesindeyim. Milletimiz her zaman olduğu bu depremde de dayanışma içerisinde olmuştur. Yetiştiricilerimiz hayvanlarını kestirip deprem bölgesine gönderiyor. Milletimiz de gıda ve ihtiyaç malzemesi yardımında bulunuyorlar. Yine başta Sayın Bakanımız olmak üzere Bakan Yardımcıları, Genel Müdürler, Daire Başkanları, İl ve İlçe Tarım Müdürlükleri kısacası Tarım ve Orman Bakanlığımızın bütün kadroları sahadadır. Hasar Tespit çalışmaları yapıyorlar. İnsanların yarasını sarıyorlar. Telef olan hayvanlarını tespit ediyorlar. Gıda ihtiyaç malzemesi ve ilaç yardımları devam ediyor. Bazı illerimizde hayvanlarımız artık meraya çıkabiliyorlar. Yetiştiricilerimiz için hayvan bir candır. Yetiştiricimizin köyde kalması için bir vesiledir. Yetiştiricilerimiz şehirlerde büyük apartmanlarda yaşamak yerine kırsalda insanımızın gıda güvencesini sağlıyorlar. Gelen yardımlar dağıtılıyor. Bu olumsuz şartlara rağmen üretim devam edecek.

Depremin yaşandığı günlerde hayvanlarımız ağılda olduğu için yetiştiricimizin en büyük sorunu yemdi. Sayın Cumhurbaşkanımızın da açıklama yaptığı üzere Tarım ve Orman Bakanlığımız kayıtlı bütün küçükbaş hayvanları kapsayacak şekilde hayvan başına 50 TL yem desteği vermiştir. Bunun yanı sıra Birliklerimiz de bölgedeki yetiştiricilerimize yem yardımında bulunuyorlar. Ancak bölgedeki bazı fırsatçılar yetiştiricilerimize dağıtılan yemleri bir şekilde yetiştiricilerimizin elinde almaya çalışıyorlar. Ayrıca hayvanlarını da yok pahasına almaya çalışan fırsatçılar vardır. Bunların önlenebilmesi için gerekli tedbirler alınıyor.

Depremde zarar gören 11 ilimizin küçükbaş hayvan varlığı toplam küçükbaş hayvan varlığımızın beşte biridir. Bu aşamada yetiştiricilerimizin en büyük sorunu yemdi. Belirttiğim gibi Bakanlığımız tüm kayıtlı hayvanları kapsayacak şekilde hayvan başına 50 TL yem desteği verdi. Yine her yıl Mayıs sonu Haziran başında ödenen Anaç Koyun Keçi desteği bu ay içerisinde yetiştiricilerimize ödenecek. Yine Cumhurbaşkanımızın açıkladığı gibi hayvanları telef olan yetiştiricilerimize ayni olarak hayvan verilecek olması da isabetli olmuştur. Biz bu deprem sonrası köylerde ciddi bir hasar bekliyorduk. Ancak ziyaret ettiğimiz köylerimizde kayda değer çok fazla bir hasar yok. Ancak bölgemizde hayvancılığımızın daha da gelişmesi için bundan sonraki süreçte “Genç Çiftçi Projesi’nin tekrar hayata geçirilmesi gerekli. Yetiştiricilerimizle ilgili taleplerimizi geri çevirmeyen Cumhurbaşkanımızdan talebimiz budur. Çünkü yetiştiricimiz köyde sadece koyunculuk yapmıyor. Aynı zamanda bitkisel üretim de yapıyor. Meyve sebze de yetiştiriyor. Şu anda 56 milyonun üzerinde küçükbaş hayvan varlığına sahibiz. Cumhurbaşkanımızın nüfus başına bir küçükbaş hayvan talimatlarının yerine getirilmesi çalışıyoruz ”



Etiketler : Nihat Çelik