GENEL BAŞKAN, AGRO TV CANLI YAYININDA DEPREM FELAKETİNİ DEĞERLENDİRDİ

GENEL BAŞKAN, AGRO TV CANLI YAYININDA DEPREM FELAKETİNİ DEĞERLENDİRDİ

 

Türkiye Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, 14 Şubat 2023 tarihinde AGRO TV’ de Pınar Çıtak Koygun’un sunduğu "Agro Tv İle Günaydın" programına canlı yayın konuğu olarak katılarak deprem felaketiyle ilgili çeşitli değerlendirmelerde bulundu.

Genel Başkan Çelik, deprem bölgesinde yer alan iller için destekleme ödemelerinin öne çekilmesi talebinde bulunarak  “ Destekleme ödemeleri geçmiş yıllarda Mayıs ayı sonu veya Haziranın ilk haftasında yapılmaktaydı.Bugün çiftçilerimiz zor durumdadır. Hem canını hem malını kaybetmiştir.Dolayısıyla bu desteklerin biran önce yatırılmasını istiyoruz.Sayın Bakanımız bu konularda hassastır, gerekli çalışmaları yapıyor. 10 İlimizde seferberlik halindedirler. Hasar tespit çalışmaları yapılmaktadır. Ayrıca anaç destekleri ve diğer destekleme kalemlerindeki miktarın 10 ilimiz için en az 2 katına çıkarılmasını talep ediyoruz “ dedi.

Deprem felaketinde bile fırsatçıların iş başında olduklarını söyleyen Çelik, “ Depremin birinci günü bölgeye süt gönderdim. 300 liradan almıştım. Dördüncü gün aynı süt 360 lira olmuş. Et fiyatları zaten yüksekti ama deprem olmasıyla birlikte 180 lira olan kıyma 250 lira oldu. Bunu Ankara için söylüyorum. Bölgelere göre değişebilir. Fiyat artışlarında market ve kasapları suçluyorduk. Gördük ki tedarikçi ve aracı lobisi bu işi yapıyor. Ne yazık ki böyle bir felakette bile fırsatçılar iş başında oldu. Devletimizin bunları sıkı takibe almalarını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Çelik, deprem bölgesindeki köylere ulaşmanın zorluğuna işaret ederek “ Yolların çoğu tahrip olduğundan köylerin çoğuna girilememiştir. Sağlam kalan köylerimizde vardır. Her köye ulaşıldı dersek yanlış konuşuruz. Köyde yaşayan insanlar için çadırdan ziyade konteynere ihtiyaç vardır.Bunlar peyder pey gideriliyor.” dedi.

Genel Başkan Çelik, yetiştiricilerin en acil ihtiyaçlarının yem olduğunadikkat çekerek “ Sayın Bakanımız yem konusunda ilk adımı attı. Ama bizim her şeyi Bakanlığa bırakmamalıyız.Özellikle logosu başak olan Ziraat Bankasının yem konusunda öncü adımlar atmasını bekliyoruz. Yem için de bir bütçe ayırıp bölgeye yem gönderebilirler. Diğer taraftan çiftçilerin kurduğu, ortakların olan Tarım Kredi Kooperatifleri yem yardımında bulunmasını istiyoruz. Ben de tarım Kredinin bir ortağıyım. Benim de bu talepte bulunmam en doğal hakkımdır. TMO’nun da formatını değiştirerek Mayıs ayı sonuna kadar hibe yem desteğinde aktif rol almasını bekliyoruz.” dedi.

Yardımların planlı ve programlı olarak bölgeye gönderilmesi gerektiğini söyleyen Çelik, “ Giden yardımlar planlı programlı olması lazım. İhtiyaçlara göre öncelik arzeden bölgelere, köylere ulaşılması lazım. Fakat hiç zararı olmayan insanların mağdurların önüne geçmeye çalıştığına dair bazı duyumlar alıyoruz. Bunu da fırsata çevirmeye çalışanlar olduğu duyumlarını alıyoruz. Bölgedeki kolluk kuvvetlerimizden istirhamımız vatandaşlarımızın iyi niyetle yaptıkları yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaştırmasıdır. Öncelikli ihtiyaçlara göre bu adımların atılmasını istiyoruz“ diye konuştu.

Genel Başkan Çelik, programın son bölümünde yetiştirici ve izleyicilerden gelen soruları cevapladı.



Etiketler : Nihat Çelik