Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği

Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği

Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkan Yardımcısı Nihat Çelik, et fiyatlarında yaşanacak olan artışların Kurban Bayramı’ndan sonra yüzde 30 civarında iniş trendine geçeceğini öne sürdü.

Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkan Yardımcısı Çelik yaptığı açıklamada, mağdur tarafın sadece tüketiciler olmadığını vurgulayarak Kurban Bayramı arifesinde az da olsa et fiyatlarında bir artış söz konusu olabildiğini kaydetti. "Gerçek durumda hem tüketici kaybediyor hem yetiştirici zarar ediyor" diyen Çelik, aracıların varlığına dikkat çekerek haksız kazancın önüne geçilmesi gerektiğini belirtti. Et tüketicilerinin küçükbaş hayvan etine yönelmesini tavsiye eden Çelik, protein bakımından daha kuvvetli olan hayvanların tüketici için de daha iyi olacağına dikkat çekti.

"Küçükbaş hayvancılık bu ülkenin sigortasıdır" diyen Çelik, küçükbaş hayvan yetiştiricilerinin aracı olmadan muhatap alınması gerektiğini ifade etti. Devlet tarafından verilen tüm desteklerin yetiştiriciyi muhatap alması gerektiğini söyleyen Çelik, hükümetin yem vergilerinde uyguladığı yüzde 1 ve 18 arasında değişen oranın yüzde 1’e çekilmesinin yetiştiriciyi rahatlatacağını kaydetti.
Kurban Bayramı yaklaşırken tüketicilerin telaşa kapılmaması gerektiğini ve stokların yeterli olduğunu vurgulayan Çelik, "Hem büyükbaşta hem de küçükbaşta sıkıntı yok" dedi. Satılacak kurbanların fiyatları geçen seneyle hemen hemen aynı diyen Çelik et fiyatlarında yaşanacak olan artışların kurban bayramından sonra yüzde 30 civarında iniş trendine geçeceğini iddia ederken hayvan stoklarında sıkıntı olmadığını da söyledi. Çelik şöyle konuştu:

“Hemen her yıl yaklaşık olarak 1 milyon civarında büyükbaş ve 3 milyon civarında küçükbaş hayvan kesilmekte. Şuanda bizim 4 milyon üzerinde kurbanlık için hazır bekleyen küçükbaş hayvanlarımız stokta beklemektedir. Büyükbaşta da bir sıkıntı yoktur. O yüzden kimse telaşa kapılmasın. Bizim açığımız söz konusu değil yeterli hayvanımız var. Stoklarımız yeterli.”
Sektörde geriye dönme ya da yerinde sayma gibi bir yanlış algının oluşturulduğunu kaydeden Çelik, “Son beş yıldır dolarda yüzde 70 artış söz konusu oldu. Bunun yanında et fiyatlarına yansıyan fark yüzde 37 civarındadır. Bu dolara endeksli bir sektör değildir ancak sonuç itibariyle bu işin arkasındaki baronlar bu hamleleri yaparak sayın bakanımıza ve hükümetimize bir kumpas çabası içindeler. Bu anlamda zannedildiği kadar sıkıntı söz konusu değil. Bakanlığımız ciddi çalışmalar içindedir. Abartıldığı kadar sektörde geriye dönük ya da yerinde sayma söz konusu değildir. Hamleler yapılıp hızla büyüyen hayvan sayımız var. Bu hayvan sayılarıyla biz bölgemizi değil çevre ülkelerimizi bile doyuracak kapasiteye sahibiz” dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yapmış olduğu destekler ve yürütmekte olduğu projelerle birlikte özellikle küçükbaş hayvancılıkta gelişme kaydedildiğini ifade eden Çelik, şöyle konuştu:

"Kurbanlık için stoklarda hayvan sayımızın yeterli olmasıyla beraber son dört yılda küçükbaş hayvancılıkta sayımız 15 milyondan 44 milyona yükselmiş olup Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yapmış olduğu destekler ve yürütmekte olduğu projeler sayesinde sadece küçükbaş hayvan sayısını artırmakla yetinmeyip aynı zamanda kalite ve verimlilikte de artış sağlanmıştır."



Etiketler : Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği