GENEL BAŞKAN ÇELİK, "ÇİFTLİK" PROGRAMININ CANLI YAYIN KONUĞU OLDU

GENEL BAŞKAN ÇELİK,

Ankara - 20.05.2021 - Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Nihat Çelik, Kanal 15'te yayınlanan "Çiftlik" programının canlı yayın konuğu oldu.

Programa telefon bağlantısı gerçekleştiren Çelik, sunucu Bilal Karasakal'ın sorularını yanıtladı.

Ülkemizin iklim şartları, çayır ve meraları ile  küçükbaş hayvancılık coğrafyası olduğunu vurgulayan Çelik, AK Parti hükümetlerinin başa gelmesiyle birlikte sektöre verilen desteklerin arttığını ifade etti.

Çelik, konuşmasına şöyle devam etti:

"Küçükbaş hayvancılık peygamberler mesleğidir. Selçuklulardan Osmanlıdan bize kalan ata yadigarıdır. 2006 yılı öncesinde 31 milyona gerileyen küçükbaş hayvan sayımız yüzde 69 oranında artış göstererek 55 milyona ulaştı. Özellikle küçükbaş hayvan sayımızdaki artışta desteklemelerin payı çok büyük oldu. Şu an küçükbaş hayvan sayımız 55 milyon civarında. Ülkemiz bu rakam ile Avrupa birincisi.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan bize nüfus başına bir küçükbaş hedefini gösterdi. Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli önderliğindeki Bakanlığımızla uyum içinde bu hedefe doğru ilerliyoruz. Küçükbaş hayvan sayımızı artırmanın yanı sıra yaptığımız ıslah çalışmalarıyla doğum oranını, et ve süt verimliliğini de artırmaya çalışıyoruz.        

Bakanlığımız, Birliklerimiz ve Üniversitelerimiz işbirliğinde 2006 yılından bu yana Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Ülkesel Projesini yürütüyoruz. 1 milyon 200 bin küçükbaş hayvanda yürütülen Halk Elinde Hayvan Islahı projeleri yanında Soykütüğü uygulamalarına yakın zaman içinde başlandı. SOYBİS dediğimiz sistemle damızlık belgeli, üstün nitelikli hayvanlar elde etmeyi hedefliyoruz"

Pandemi döneminde bile yetiştiricilerin üretime devam ettiğini aktaran Genel Başkan Çelik, yetiştiricilerin durmadan yorulmadan üreterek tüketicilere hiçbir ürünün yokluğunu göstermediğini söyledi.

Çelik, "Sektörümüz pandemiye rağmen büyüdü. Zor koşullara rağmen sektörümüzün etkilenmemesinde Tarım ve Orman Bakanımızın zamanında ve yerinde yaptığı müdahaleler çok etkili oldu. Sayelerinde, bu süreci en az hasarla atlatan sektör olduk. Kendilerine teşekkür ediyorum.Küçükbaş hayvancılık sektörünün ülkenin kırmızı et açığını kapatacak tek sektör olduğuna inanıyoruz" dedi.

"Sektörümüz için aile işletmeciliği çok önemlidir"

Çelik, sektördeki sorunların çözülebilmesi adına yapılması gerekenleri şöyle aktardı:

"Yetiştiricilerimizin desteklenmesine devam edilirken, yem ve girdi maliyetleri düşürülmeli, orman, mera, tarım alanı olarak kullanılmayan boş alanlar mera haline dönüştürülmeli, yem bitkileri ekimi teşvik edilmelidir. Küçükbaş hayvancılığın en ucuz yem kaynağı mera ve çayırlardır. Ülkemiz şartlarında meralar olmadan küçükbaş hayvancılık yapmak mümkün değildir. Mevcut mera ve çayırların alanı yetersizdir. Mera alanları genişletilmeli, verimleri artırılmalıdır.

En önemli sorunlarımızdan biri olan çoban sorumuz çözülmelidir. Öncelikle çobanlarımızın sosyal güvenceleri sağlanmalı. Çoban açığının kapatılması için Afgan Çoban istihdamı sağlanmalıdır. Bu hususta İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu ile görüşmeler yapılmış olumlu mesajlar alınmıştır.

Sektörümüz için küçük aile işletmeciliği çok önemlidir. Hayvancılık 24 saat bakım ve besleme isteyen, küçük aile işletmeciliğini gerekli kılan zor bir üretim şeklidir. Bu üretimin devamı ancak yetiştiricinin makul bir gelir elde etmesine bağlıdır. Üretimden kopan bir yetiştiricinin tekrar üretime döndürülmesi imkânsız bir hal almaktadır. Küçük aile işletmeleri daha fazla desteklenmeli, bu konuda pozitif ayrımcılık yapılmalıdır.

Büyükşehir yasasından kaynaklanan mağduriyetler giderilerek kırsal mahalle tanımı getirilmesini olumlu buluyor hayvancılığımıza büyük katkı vereceğini düşünüyoruz.

Kuraklık ülkemizi tehdit eden bir boyuta geldi. Kuraklık hem mera ve çayırlarda verimi düşürüyor hem de yem bitkileri üretimine zarar verdiği için hayvancılığımız açısından bir risk taşıyor. Bu yıl yaşanan kuraklık nedeniyle su tasarrufuna çok daha fazla önem vermemiz gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Çelik, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nin çalışmalarının takdire şayan olduğunu belirtti. Çelik, özellikle, "Çoban Evi" projesiyle keçi ve koyunların otlatılması için yaylalarda genellikle çadır ortamında yaşamını sürdüren yetiştiricilerin yaşam standartlarını iyileştirilecek, taşınabilir olma özelliği ile yetiştiricilerin daha insani koşullarda yaşamlarını sürdürmeleri sağlanacağını söyledi.

Çelik, "Ayrıca yine küçükbaş hayvancılığın gelişimi adına yapılan "Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliği Islahı ve Yaygınlaştırılması Projesi, Burdur İli Küçükbaş Hayvan Sütü Toplama Ağının Oluşturulması ve Yöreye Özgü Keçi Peyniri Üretimi Projelerini de canı gönülden ve tüm çobanlarımız adına destekliyor ve Rektörümüz şahsında üniversitemize teşekkür ediyorum" dedi.

Çelik, son olarak büyükşehir belediyelerindeki Kırsal Hizmetler Daire Başkanlıklarının tarıma ayrılan bütçe kalemlerini artırması gerektiğini,  yine bu bütçeden yetiştiricilere yem ve barınak desteği sağlanması gerektiğini ve devlet desteklerinin yanında yerel yönetimlerin de desteğinin kendi kendine yetebilen bir ülke konumuna gelmek ve tüketicilerin gıda güvencesini sağlayabilmek adına büyük önem taşıdığını belirterek sözlerini noktaladı.



Etiketler : GENEL BAŞKAN ÇELİK , "ÇİFTLİK" PROGRAMININ CANLI YAYIN KONUĞU OLDU