GENEL BAŞKAN NİHAT ÇELİK, EGE TV NİN KONUĞU OLDU

GENEL BAŞKAN NİHAT ÇELİK, EGE TV NİN KONUĞU OLDU

Ankara - 30.03.2021 - Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, EGE TV’de Fatma İstim’in hazırlayıp sunduğu “Dünden Bugüne” programında küçükbaş hayvancılık gündemi ve sektör ile ilgili gelişmeleri değerlendirdi.

Genel Başkan Nihat Çelik, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gösterdiği hedefleri yerine getirebilmek adına ciddi bir çalışma içerisinde olduklarını söyledi.

2027 yılına kadar nüfus başına bir küçükbaş hayvan varlığı oluşturmak için gerçekleştirdikleri çalışmaların başarılı bir şekilde devam ettiğini açıklayan Çelik, küçükbaş hayvancılığının ülkemiz açısından sigorta vazifesi gördüğünü de ifade etti.

Pandemi döneminde birçok sektör sorunlar yaşarken, sektörümüzde ciddi bir oranda büyüme sağlandı

Bir yıldan fazladır gerek ülkemizde, gerekse dünyada etkili olan salgın sürecinde çeşitli sektörler sorunlu bir şekilde küçülmeye giderken biz küçükbaş hayvancılık sektörü olarak büyüdük. Hayvan varlığımız 48 milyondan 55 milyona yükseldi. Bu da ciddi bir rakamdır. 7 milyona yakın bir artış demektir.

Pandemi sürecinde gece gündüz, kar kış demeden çalıştık, ürettik, üretmeye de devam ediyoruz. Yetiştiricilerimize, çiftçimize desteğin bu süreçte daha da artırılması gerekmektedir.

Öncelikle çoban sorunumuzu çözmeliyiz

Genel Başkan Çelik, programda meraya dayalı bir sektör olan küçükbaş hayvancılığın en önemli sorunlarından birinin çoban sorunu olduğunu, çobanlık mesleğinin özendirilmesi, saygın hale getirilmesi ve çobanların hayat kalitelerinin yükseltilmesi gerektiğini ifade etti.

Kente göçün önlenebilmesi adına kırsalın kalkındırılması, kentteki eğitim, sağlık, sosyal güvence gibi imkânların, kırsalda da kentle aynı koşullarda sağlanması zorunluluğu olduğunu belirten Çelik, bunlar olmadığında gençlerin kırsalda tutulamayacağını söyledi.

Yetiştiricilerin yaşadığı sorunları ve sıkıntıları sahada birebir gördüklerinin altını çizen Genel Başkan Nihat Çelik, şu anda 270 bin işletmeye sahip olduklarını, kısa vadede de en az 50 bin çoban istihdamı daha sağlanması gerektiğini bildirdi.

Çelik şöyle devam etti:

“Önceliğimiz tabii ki bu işi yapmak isteyen vatandaşlarımızdan yana. Ancak kırsalda nüfus azaldı. Özellikle gençler kırsalda kalmak istemiyor. Mesleğin zorluğu itibarıyla vatandaşlarımız artık bu işe sıcak bakmıyor. Dolayısıyla çoban sorununa en kısa sürede çözüm bulunması lazım. Bu bakımdan vatandaşlarımızı mağdur etmeden, önceliği vatandaşlarımıza vererek, açığı Afgan çobanlarla kapatabiliriz diye düşürüyoruz. Bu çerçevede Afgan çobanlara çalışma izni verilebilir.

Ancak bu izin sadece çobanlıkla sınırlı kalmalıdır. Çobanlık dışında başka bir iş yapmamalılar çünkü ülkemizde birçok işsiz genç var.

Bu konuyla ilgili İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürümüz Sayın Dr. Savaş Ünlü ile de görüşerek taleplerimizi ilettim. Nihai kararı verecek mercii ilgili bakanlıklarımızdır.

Tarımsal destek ödemelerinden stopaj vergisi alınmamalıdır

Canlı yayın esnasında vatandaşlardan gelen soruları da yanıtlayan Genel Başkan Çelik,  bir vatandaşın kendisine yönelttiği “Yetiştiricilere verilen destekler nelerdir?” sorusunu da şu şekilde cevaplandırdı:

“Çiftçilerimiz, üreticilerimiz esasen desteklerin artırılmasını talep etmektedirler. Yetiştiriciye sağlanan desteklerin tamamı doğrudan yetiştiricimizin, çiftçimizin sahip olduğu banka hesabına yatırılıyor.

Ödenen bu destekler kapsamında küçükbaş hayvancılık ödemelerinden yüzde 2 stopaj vergisi kesintisi yapılıyor. Diğer bitkisel üretim desteklemeleri ve tarımsal desteklemelerde ise bu oran yüzde 4’tür. Bu stopaj vergisi kesintileri iptal edilmelidir. Sayın Bakanımıza, ilgili bürokratlarımıza konuyu sürekli iletiyoruz. Gerekçemiz ise şudur;

Bu para bir tarımsal destek değildir. Sosyal devlet anlayışının bir gereğidir. Ödenen meblağlar bir gelir desteği değildir, bu bir yardımdır. Hibe desteğinden, tarımın, hayvancılığın gelişmesi için yapılan yardımdan vergi alınmaz.”

Çoban Şevki kişiliği ve çalışmaları ile ülkemize örnek olmuştur.

Yakın bir süre önce Balıkesir’de yaşadığı köyde ziyaret ettiğimiz Şevki Savran evladımıza şahsım ve sektörüm adına teşekkür ediyorum. Değerli evladımızın yapmış olduğu sosyal medya çalışmaları adeta tüm sektörümüze örnek olmuştur. Biz de kendisini bizzat köyüne giderek görmek istedik, tebrik etmek istedik. Hem de çam sakızı çoban armağanı hediyelerimizi takdim ettik.

Dileğimiz ülkemizde var olan Çoban Şevki gibi kardeşlerimizin bulunup takdir edilmesidir.

Genel Başkan Nihat Çelik, yayın sonunda EGE TV ailesine ve tüm izleyicilere teşekkür etti.



Etiketler : GENEL BAŞKAN NİHAT ÇELİK , EGE TV NİN KONUĞU OLDU