GENEL BAŞKAN ÇELİK: KÜÇÜKBAŞTAN VAZGEÇMEYİN

GENEL BAŞKAN ÇELİK: KÜÇÜKBAŞTAN VAZGEÇMEYİN

-TÜDKİYEB Genel Başkanı Çelik:

-“Küçükbaş hayvancılık bu toprakların hem geçmişi hem de  geleceği. Halkımız, küçükbaştan vazgeçmesin”

-“Kurbanlıkta da tercih küçükbaştan yana kullanılmalı. Çünkü, kurban ibadeti koçla başladı”

-“En kısa zamanda küçükbaş sayısını 90-100 milyona çıkarmalıyız”

-“Hayvan sayısının artırılmasının yolu, meraların ıslahından, küçükbaş hayvancılığa verilen desteklerin artırılarak sürdürülmesinden, bitkisel üretim yapma imkanı olmayan alanların mera kapsamına alınmasından, atıl durumdaki hazine arazilerinin yem bitkileri ekimine ayrılmasından, çoban sorununun çözümünden geçiyor”

Ankara – 28.07.2020 - Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, küçükbaş hayvancılığın bu toprakların hem geçmişi hem de geleceği olduğunu bildirerek, “Halkımız, küçükbaştan vazgeçmesin. Üretimde ve tüketimde olduğu gibi kurbanlıkta da tercih küçükbaştan yana kullanılmalı. Çünkü, kurban ibadeti koçla başladı” dedi.

Çelik yaptığı açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, 37,3 milyonu koyun, 11,2 milyonu keçi olmak üzere 48,5 milyon küçükbaş hayvan olduğunu bildirdi. Nihat Çelik, bu rakamın, 2020 yılında 55 milyona ulaşacağının Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli tarafından açıklandığını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın nüfus başına bir küçükbaş hayvan olmasına yönelik talimatı bulunduğuna dikkati çeken Çelik, “ülke nüfusumuzun artacağını da hesaba katarsak en kısa zamanda küçükbaş sayısını 90-100 milyona çıkarmalıyız” dedi.

-“Küçükbaş hayvan sayısının artacağından en ufak kuşkumuz bile yok”

Türkiye’nin küçükbaş hayvan sayısının rahatlıkla 90-100 milyona ulaşabileceğini, bunda en ufak kuşkuları bile bulunmadığı belirten Çelik, şöyle devam etti:

“Hayvan sayısının artırılmasının yolu, meraların ıslahından, küçükbaş hayvancılığa verilen desteklerin artırılarak sürdürülmesinden, bitkisel üretim yapma imkanı olmayan alanların mera kapsamına alınmasından, atıl durumdaki hazine arazilerinin yem bitkileri ekimine ayrılmasından, çoban sorununun çözümünden geçiyor.”

Küçükbaş hayvancılığın emek verildiğinde karlı bir alan olduğunu bildiren Çelik, “TÜİK’in 2019 yılı ülke ortalaması verilerine göre inek sütüne göre koyun sütü yüzde 88,3, keçi sütü yüzde 71,8, sığır etine nazaran koyun eti yüzde 14,3, keçi eti yüzde 4,5 daha pahalı. Rakamlar da gösteriyor ki küçükbaş hayvancılık yapmak üreticimize daha fazla kazandırıyor” dedi.

-“Küçükbaş hayvan etinden daha sağlıklısı yok”

TÜİK'in, kırmızı et tüketimi içinde küçükbaş hayvan etinin payını yüzde 10 olarak verdiğini ancak kurumun bu rakamı deri sayısını hesaplayarak bulduğu bilgisini veren Çelik, şunları kaydetti:

“2019 rakamlarına göre sığır derisi 56,3 lirayken koyun derisi 6,33, keçi derisi 5,55 liradan satılmış. Rakam önemsiz olunca, kesim yaptıran halkımız deriyi satmakla uğraşmıyor. Bu da kesilen hayvan sayısını olduğundan az gösteriyor.

Biz, kırmızı ette küçükbaşın payının yüzde 20’yi bulduğu kanısındayız. Özellikle koronavirüs döneminde küçükbaş et tüketiminin arttığını görüyoruz.

Son yıllarda küçükbaşa bir yönelme var. Çünkü, insanlar daha sağlıklı beslenmek istiyor. Küçükbaş hayvan etinden daha sağlıklısı yok. Çünkü besiye alınmıyor. Ülkemizde küçükbaş hayvancılık temel olarak mera hayvancılığına dayanıyor. Doğal besleniyor. Biz bundan dolayı, 'Kuzu eti yiyin, koronayı yenin' diyoruz.”

Çelik, küçükbaş etinin ve sütünün daha fazla tüketilmesi gerektiğini, Türkiye’nin kırmızı et açığının bu yolla rahatlıkla kapatılabileceğini bildirerek, “Halkımız tercihini küçükbaştan yana kullanmalı. Kurban alırken de küçükbaşı tercih etmeli. Kurban ibadetinin Hazreti İbrahim Peygamber ile koç kurban edilerek başladığını unutmamalıyız” dedi.

 


Etiketler : GENEL BAŞKAN ÇELİK: KÜÇÜKBAŞTAN VAZGEÇMEYİN