HAYVANSAL ÜRETİM İSTATİSTİKLERİ AÇIKLANDI

HAYVANSAL ÜRETİM İSTATİSTİKLERİ AÇIKLANDI

Büyükbaş hayvan sayısı, 2019'da bir önceki yıla göre yüzde 3,8 artışla 17 milyon 872 bine, küçükbaş hayvan sayısı da 5,1 yükselerek 48 milyon 481 bine ulaştı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2019 yılına ilişkin hayvansal üretim istatistiklerini açıkladı. Buna göre, büyükbaş hayvan sayısı 2019'da bir önceki yıla göre yüze 3,8 artarak 17 milyon 872 bin baş olarak gerçekleşti. Büyükbaş hayvanlardan sığır sayısı aynı dönemde yüzde 3,8 yükselişle 17 milyon 688 bin olurken, manda sayısı yüzde 3,2 artarak 184 bin 192'ye çıktı. Küçükbaş hayvan sayısı ise bir önceki yıla göre yüzde 5,1 artarak 48 milyon 481 bin olarak kayıtlara geçti. Küçükbaş hayvanlardan koyun sayısı söz konusu dönemde yüzde 5,9 artış kaydetti ve 37 milyon 276 bin oldu. Keçi sayısı da yüzde 2,6 artışla 11 milyon 205 bine yükseldi. Toplam süt üretimi, geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 3,8 artarak 22 milyon 960 bin ton olarak belirlendi. Bunun yüzde 90,5'ini inek sütü, yüzde 6,6'sını koyun sütü, yüzde 2,5'ini keçi sütü ve yüzde 0,3'ünü manda sütü oluşturdu.

YAPAĞI, KIL, TİFTİK VE BAL ÜRETİMİ ARTTI

Yapağı üretimi 2019'da bir önceki yıla göre yüzde 6,3 artarak 70 bin 588 ton, kıl üretimi yüzde 2,7 artarak 6 bin 162 ton ve tiftik üretimi ise yüzde 2,3 artarak 380 ton olarak gerçekleşti. Bal üretimi yüzde 1,3 artarak 109 bin 330 ton, balmumu üretimi ise yüzde 0,4 azalarak 3 bin 971 ton oldu. İpek böcekçiliği faaliyeti yapan köy sayısı bir önceki yıla göre yüzde 2,6 azalarak 675'ye geriledi. İpek böcekçiliğiyle uğraşan hane sayısı da yüzde 6,7 azalarak 2 bin 62 oldu. Açılan tohum kutusu sayısı bir önceki yıla göre yüzde 5,6 azalarak 5 bin 890, yaş ipek kozası miktarı ise aynı dönemde yüzde 4,4 azalarak 90 ton olarak gerçekleşti. Bu dönemde toplam kümes hayvanı sayısı yüzde 2,9 azaldı.

SEKTÖR TARIM ORMAN ŞURASI EYLEM PLANLARININ UYGULANMASINA ODAKLANDI

TÜDKİYEB Genel Başkanı Çelik, "Küçükbaş hayvan sayısının artmasıyla vatandaşlarımızın daha uygun fiyattan kırmızı et tüketebilmesini arzuluyoruz." dedi. Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, Tarım Orman Şurası eylem planlarındaki kararların küçükbaş hayvancılık sektörünü mutlu ettiğini belirterek, "Küçükbaş hayvan sayısının artmasıyla vatandaşlarımızın daha uygun fiyattan kırmızı et tüketebilmesini arzuluyoruz." dedi.

Çelik, AA muhabirine, 3'üncü Tarım Orman Şurası'nda alman kararlar doğrultusunda Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından açıklanan eylem planlarının uygulanmasına odaklandıklarını söyledi. Açıklanan 38 maddelik eylem planında küçükbaş hayvan üretiminin artırılmasına yönelik maddelerin bulunduğunu anımsatan Çelik, "Alman kararlar sektörü mutlu etti." diye konuştu.

Çelik, eylem planında, "2023'te her Türk vatandaşına bir küçükbaş hayvan düşmesi" hedefi için çalışmalarına hız verdiklerini ifade ederek, "Eylem planında kırmızı et üretiminde küçükbaş hayvanın payının yüzde 10'dan yüzde 20'ye çıkarılması hedefleniyor. Küçükbaş hayvan sayısının artmasıyla vatandaşlarımızın daha uygun fiyattan kırmızı et tüketebilmesini arzuluyoruz. Ayrıca küçükbaş hayvan sayısının artması ülke ekonomisine de fayda sağlayacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Eylem planında, gıda tüketimi konusundaki bilgi kirliliğine karşı önlemler alınacağının vurgulandığına dikkati çeken Çelik, sektör olarak bu konuda yasa değişikliği çalışmalarının sonuçlanmasını beklediklerini dile getirdi. Çelik, küçükbaş hayvancılığa özel parantez açılarak hedeflerin ortaya konulması ve eyleme dönüştürülmesinin sektörü daha güzel bir geleceğe taşıyacağına işaret ederek, eylem planının uygulamaya konularak süratle yol alınması gerektiğini kaydetti. 

TÜDKİYEB olarak, Tarım Orman Şurası kararları ışığında küçükbaş hayvancılığa yönelik 5 yıllık eylem planı hazırladıklarını hatırlatan Çelik, gerekli çalışmalara odaklandıklarını bildirdi. Çelik, özellikle aile işletmelerine önem verilmesi gerektiğini belirterek, "Hayvanların da telef olmaması için koruyucu önlemler alınmalı." ifadesini kullandı.

5 yıllık eylem planında öncelik verdikleri hususlara dikkati çeken Çelik, bunları şöyle sıraladı: Başta et ve süt olmak üzere küçükbaş hayvan ürünlerinin tüketiminin yaygınlaştırılması sağlanmalı. Her yıl 1,5 milyon baş civarında meydana gelen kuzu ve oğlak ölümlerinin engellenmesi için tedbirler alınmalı. Hastalıkların ortaya çıkması engellenmeli. Yerli gen kaynaklarının gerçek verim düzeyi ortaya konulmalı, özellikle döl veriminin artırılması sağlanmalı. Yabancı çoban çalıştırılması bir mevzuata bağlanmalı. Çobanlık yapanlara sigorta imkanı getirilmeli ve çoban desteği miktarı artırılmalı. Destek, hibe ve kredi koşulları makul hale getirilmeli ve hayvancılık yapanlara öncelik sağlanmalı. Desteklemeler üretimin planlanması, verimliliğin ve kalitenin artırılması yönünde yapılmalı. Mera alanlarının kapasitesinin iyileştirilmesi için mera ıslahı projeleri başlatılmalı.

 

 


Etiketler : HAYVANSAL ÜRETİM İSTATİSTİKLERİ AÇIKLANDI