Sınır valilerinin tedbiri koyun keçi üreticilerini kurtardı

Sınır valilerinin tedbiri koyun keçi üreticilerini kurtardı

Koyun ve keçi yetiştiricilerinin Sınır valilerinin aldığı tedbirlerle kuraklığı az zararla kapattıkları açıklandı. Türkiye Koyun Keçi Yetiştiriciler Birliği Genel Başkanı Nihat Çelik, kuraklığın tarıma yüzde 80 oranında olumsuz yansıdığını, koyunculu

Koyun ve keçi yetiştiricilerinin Sınır valilerinin aldığı tedbirlerle kuraklığı az zararla kapattıkları açıklandı.

Türkiye Koyun Keçi Yetiştiriciler Birliği Genel Başkanı Nihat Çelik, kuraklığın tarıma yüzde 80 oranında olumsuz yansıdığını, koyunculukta bu oranın ise çok daha az olduğunu belirterek, `Bunda il ve sınır valilerinin, yayla ve meraları açık bırakmaları ve asayiş sıkıntılarını gidermeleri etkili olmuştur` dedi.

Türkiye Koyun Keçi Yetiştiriciler Birliği Genel Başkanı Nihat Çelik, Van, Muş, Siirt, Bingöl ve Hakkari Birlik başkanları ile birlikte, Bitlis Koyun ve Keçi Yetiştiriciler Birliği Başkanı Necat Demirden`i ziyaret ederek sıkıntıları dinledikten sonra meralara çıkarak koyun ve keçi yetiştiricileri ile görüştü.

Çelik, kuraklığın özellikle tarım alanında olumsuz etkiler bıraktığını belirterek, `Ülkemizde kuraklık sadece tarım ve hayvancılığı değil, enerji dahil olmak üzere birçok noktada olumsuzluklara neden olmuştur. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde tarım yok denilecek kadar zarar gördü. Yani tarım ve hayvancılığın tükenme noktasında çok önemli bir etkisi oldu. Koyun ve keçi yetiştiriciliği tarım alanı içerisinde çok önemli olduğu için Türkiye`nin ekonomisinde de aynı öneme sahiptir. Kuraklık tarımda yüzde 80 olumsuz etkiye neden olurken, koyunculukta bu oranın çok daha az olduğunu biliyoruz. Zararı daha az bir oranla atlatmamızda il valilerimizin tedbirleri çok etkili oldu. Valilerimiz yaylaları, meraları hayvanlarımıza açık bıraktı. Asayiş ile ilgili sıkıntıları giderdi. Bölge valilerinin bu duyarlılığı, yetiştiricilerimize kucak açması kuraklıktan ciddi anlamda etkilenmemize vesile oldu. Böylece özellikle Güneydoğu Bölgesi`ndeki hayvanları Doğu Anadolu Bölgesi yaylalarına, meralarına taşıdık. İşletmeciler doğunun yaylalarını kiralayarak hayvanlarını otlattı. Durum böyle olunca bu yılki kuraklığı en az zararla atlatmış olduk` dedi.

Geleceğe yönelik projeler üretmeleri gerektiğini de vurgulayan Nilat Çelik, bu projelerin çok önemli olduğunu söyledi. Çelik, `Şuan ciddi anlamda et ve süt kaybı hissedilmiyor. Ama gelecekte yani 3-4 yıl sonra kuzu eti, koyun eti bulmakta sıkıntı çekeceğiz. Çünkü yer altı kaynaklarında önemli oranda bir azalma var. Bu yem bitlilerini olumsuz etkilerken hayvancığı da bitme noktasına getirebilir. İşte bu yönde bir takım projeler üretme zorunluluğumuz hasıl olmuştur` şeklinde konuştu.



Etiketler : Sınır valilerinin tedbiri koyun keçi üreticilerini kurtardı