TÜDKİYEB GENEL BAŞKANI ÇELİK, ÇİFÇİ TV DE DEĞERLENDİRMELERDE BULUNDU

TÜDKİYEB GENEL BAŞKANI ÇELİK, ÇİFÇİ TV DE DEĞERLENDİRMELERDE BULUNDU

Türkiye Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, 19 Aralık 2017 tarihinde Çiftçi TV de yayınlanan ve Taner Öztürk’ün sunduğu Haberiniz Olsun programında anaç koyun keçi desteklemeleri ve sektöre dair birtakım açıklamalarda bulundu.

TÜDKİYEB Genel Başkanı Nihat Çelik, konuşmasına başlarken anaç koyun keçi destekleme müracaatlarının 24 Kasım 2017 tarihi itibariyle sona erdiğini söyleyerek ‘’ Son müracaat tarihinde başvuruda bulunamayan yetiştiricilerimiz için Merkez Birliğimizin girişimleri oldu. Sayın Müsteşarımız Mehmet Hadi Tunç’un uygun görüşü ve Sayın Bakanımız Ahmet Eşref Fakıbaba’nın talimatları doğrultusunda 1 haftalığına sistem yeniden açıldı. Dolayısıyla 11 – 15 Aralık 2017 tarihleri arasında 78 ilimizde 2 bin 709 yetiştiricimiz müracaatta bulundu. 296 bin 530 hayvan sisteme kaydedildi. Tabiki bu bizim için olumlu bir gelişme. Yetiştiricilerimizin mağduriyeti giderilmiş oldu. Sayın Bakanımız Fakıbaba, Müsteşarımız ve Bakanlığımızın bürokratları sorun değil çözüm üretmek için gece gündüz demeden çaba sarf etmektedirler. Biz de bu sektörü en iyi şekilde temsil etmek için il Birliklerimizden gelen talepleri zamanında ve yerinde Bakanlığımıza iletiyoruz. Dolayısıyla da taleplerimizin yerine getirilmesinin mutluluğunu yaşıyoruz.’’ şeklinde konuştu.

2017 yılında anaç koyun keçi destekleme başvuruları olarak ülke genelinde toplam 204 bin 190 yetiştiricinin 30 milyon 272 bin 553 hayvanı için müracaatta bulunduğunu ifade eden Genel Başkan Çelik, ‘Bu müracaatlar bizim için memnuniyet vericidir. Sözüm ona bazı muhalif kişiler ülkemizde küçükbaş hayvancılık bitti, tükendi demelerine rağmen aldığımız müracaatlar bu iddiaları boşa çıkarıyor, gerçeği yansıtmıyor. Geçen yıl bu tarihte 180 bin yetiştirici başvuruda bulunmuştu. 28 milyon anaç koyun keçi bulunmaktaydı. Bu yıl hem yetiştirici hem de hayvan sayılarında artışlar olmuştur.’’ dedi.

Desteklemelere ilişkin ödeme takvimine de vurgu yapan Genel Başkan Çelik, ‘Yetiştiricilerin paraya en çok ihtiyaç duydukları zaman dilimi Mart ve Nisan aylarıdır. Ancak ödemeler Mayısın ilk veya ikinci haftasını buluyor. Biz bu ödeme tarihinin sektörümüze katkı sağlamadığını düşünüyoruz. Bu paranın en azından Nisan ayında ödenmesini Sayın Bakanımızdan önümüzdeki günlerde talep edeceğiz.’’ dedi.

2017 yılının küçükbaş hayvancılık sektöründe önemli kararlar alındığı bir yıl olduğuna işaret eden Çelik, bu yılda İl Birliklerini güçlendirme payının binde 2’den yüzde 2’ye ve yüzde 2’den de yüzde 8’e çıkarıldığını ifade ederek üyelerle Birliklerin karşı karşıya gelmelerinin önüne geçildiğini söyledi.

Küpe ve küpeleme ile aşıların el emeği adı altında ücret karşılığında yapıldığına dikkat çeken Çelik, ‘’ Aşı ve küpeleme yapan Veteriner ve teknik elemanlar ücret almasın demiyoruz. Burada bir yanlış anlama olmasın. Mademki hükümetimiz yetiştiriciyi destekliyor bu işi yapanları da desteklesin. Kendi bütçesinden el emeği versin dedik. Bu uygulamayı yapan veteriner ve teknik elemanlar aldıkları maaşın dışında el emeği alacaklar. Ama bakanlık bunu temin edecek, yetiştiriciden değil. Dolayısıyla 2018 yılında kesin olmamakla birlikte küpe ve aşı el emeği adı altında yetiştiricilerden herhangi bir ücret alınmayacağını tahmin ediyoruz. Bu anlamda da ısrarcıyız. Sayın Bakanımızın bu konuda bir açıklama yapmasını bekliyoruz.’’ dedi.

Küpe affı konusuna da değinen Genel Başkan Çelik, Bakanlar Kurulunca getirilen küpe affı neticesinde yetiştiricilerin 6 trilyon liralık cezadan kurtulduklarını ve % 30 civarında olan küpesiz hayvanın küpelenip kayıt altına alındığını belirterek böylece gerçek hayvan sayısının ortaya çıkacağını sözlerine ekledi.

TÜDKİYEB Genel Başkanı Nihat Çelik, 2018 yılının Bakanlık tarafından küçük aile işletmelerini destekleme ve büyütme yılı olarak ilan etmesini isteyerek konuşmasını sonlandırdı.



Etiketler : TÜDKİYEB GENEL BAŞKANI ÇELİK , ÇİFÇİ TV DE DEĞERLENDİRMELERDE BULUNDU