MERKEZ BİRLİĞİMİZCE İLK KEZ ÇOBANLAR İFTAR PROGRAMI DÜZENLENDİ

MERKEZ BİRLİĞİMİZCE İLK KEZ ÇOBANLAR İFTAR PROGRAMI DÜZENLENDİ

Türkiye’nin dört bir yanında gelen çobanlar, TÜDKİYEB’in ev sahipliğinde ilk defa Ankara’da düzenlenen iftar yemeğinde buluştu.

Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği ( TÜDKİYEB) kuruluşundan bugüne kadar geçen 11 yıllık süreçte ilk defa Ankara’da “Çobanlar İftarı” düzenledi. İftar programına; başta eski Çevre ve Şehircilik Bakanı, Adana Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Fatma Güldemet Sarı, Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyeleri Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz, Çankırı Milletvekili Hüseyin Filiz, eski milletvekilleri, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç ve Bakanlık bürokratları, sivil toplum örgütlerinin başkanları ile birlik Başkanları ve üyeleri ile Türkiye’nin dört bir yanından gelen çobanlar katıldı.

İftar Programına katılamayan başta Başbakan Binali Yıldırım olmak üzere AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Mustafa Ataş ve Cevdet Yılmaz, Genel Başkan Nihat Çelik’i bizzat arayarak katılımcılara selam ve sevgilerini ilettiler.

AK Parti Genel Başkan Yardımcıları; Hayati Yazıcı, Mustafa Ataş, Av.Ahmet Sorgun, Cevdet Yılmaz ve Öznur Çalık, Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Recep Konuk, AK Parti Çorum Milletvekili Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, AK Parti Sivas Milletvekili ve Adalet Komisyonu Üyesi Av. Hilmi Bilgin, Kütahya Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu Üyesi Ahmet Tan, Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu ile Ankara Valisi Ercan Topaca düzenlenen İftar programına katılamayarak birer telgraf gönderdiler.

Kur’an tilaveti ile başlayan iftar programı TÜDKİYEB’i tanıtan sinevizyon gösterisi ile devam etti. Tanıtım filminin ardından programın açılış konuşması programa ev sahipliği yapan TÜDKİYEB Genel Başkanı Nihat Çelik tarafından gerçekleştirildi.

Genel Başkan Çelik konuşmasında şunları söyledi. ‘’Bugün bazılarımızın hayatında belki ilk defa Başkent Ankara’mızı görme fırsatı bulan ve cennet ülkemizin dört bir köşesinden davetimize icabet ederek bizleri şereflendiren çoban kardeşlerimiz ve siz kıymetli misafirlerimize ev sahipliğini yaptığımız bu iftarda bir arada olmaktan son derece mutluluk duymaktayım. Bu vesileyle İslam âleminin, tüm milletimizin ve çoban kardeşlerimizin Ramazan ayını kutluyor, bizleri Ramazan Bayramına kavuşturmasını da yüce Allah’tan niyaz ediyorum. İftar programımıza teşrif ederek bizleri onurlandırdınız. Siz değerli misafirlerimiz ve çobanlarımızla yani kadim dostlarımızla birlikte olmaktan büyük mutluluk duymaktayız.’’

Genel Başkan Çelik, Peygamberlerin hemen hepsinin çobanlık yaptığını belirterek ‘’ Peygamber efendimizin bir hadisinde ‘’ “Hepiniz çobansınız ve hepiniz elinizin altındakilerden sorumlusunuz. Yönetici, bir çobandır. Erkek, aile halkının çobanıdır. Kadın, kocasının evi ve çocukları için çobandır. Hepiniz çobansınız ve hepiniz çobanlık yaptıklarınızdan sorumlusunuz.” denilmektedir. Çobanların görevi, her ne kadar sürüsünü yönetmek gibi bilinse de Peygamber efendimizin hadisinde çok derin manalar içermektedir.

Buradaki hikmet hem bir tevazu talimi, hem mahlûkatın hissiyatını anlayıp merhameti öğrenme, hem de insanları sevk ve idarenin ana kriterlerini kavrama olayıdır. Dolayısıyla İnsan olarak tevazu sahibi, yani alçak gönüllü olmalıyız. Basit şeylerden keyif almayı alçak gönüllülük- tevazu- sayesinde ancak başarabiliriz. Aynı şekilde, tevazu sayesinde hayatın zorluklarıyla da mücadele edecek gücü kendimizde buluruz. Alçak kelimesi, gönül kelimesine eklenince inanın çok yüce olur. Alçakgönüllü olan bir kimse ise tevazu sahibi olacağı gibi, insanlara, doğaya, hayvanlara tüm mahlûkata karşı merhametli olur.

İşte bu merhametli, bir o kadar da gönlü yüce çoban kardeşlerimizi bugün bir çoğunuzun ilk defa gördükleri Başkentimizde Ramazan ayının feyiz ve bereketin bulunduğu bir iftar sofrası etrafında ağırlamaktan son derece onurluyuz.’’ Şeklinde konuştu. 

Genel Başkan Çelik, yanında huzur bulunacak gerçek dostların çobanlar olduğunu ifade ederek ‘’ Onlar, dürüsttür, adildir, anlayışlıdır, cömert ve vatanperverdir.  Her zaman onlarla beraber olmak bizim için en büyük servettir. Çünkü çobanlarımız, küçükbaş hayvancılığın sürdürülebilir olmasının en temel faktörüdür. 

Evet… Biz çobanlarımızla gurur duyuyoruz. Ve diyoruz ki;

Elinde değneği, sırtında kepeneği ile dağları mesken tutmuş, dünyayı bir kıl çadıra sığdırmış, meraların, dağların ve ormanların yüzyıllardır gönüllü bekçiliğini yapan çobanlarımıza selam olsun.

Yüreği tertemiz, merhametli, alçakgönüllü, yanlarında huzur bulduğumuz gerçek dostlarımız olan çobanlarımıza selam olsun.

Biz çok iyi biliyoruz ki; siz kardeşlerimizin ne gecesi, ne gündüzü, ne hafta sonları, ne de tatilleri vardır. Onun için yılda bir defa olmak üzere ülkemiz genelinde ‘Çobanlar Günü’ ilan edilmesini hedefliyoruz.’’ dedi.

Kırklareli Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Selahattin Minsolmaz da programda yaptığı konuşmada iftar programından dolayı Genel Başkan Nihat Çelik ve Merkez Birliği Yönetim Kurulu Üyelerine teşekkür ederek şunları söyledi. ‘’ 2006 yılından bu yana kısa bir süre içinde böyle önemli yerlerde önemli toplantılar yapar hale gelmiş. Ben Merkez Birliğinin daha önceki bir toplantısına katılma fırsatım oldu. Genel Başkanla da sık sık bir araya geliyoruz. Küçükbaş hayvan yetiştiriciliği ülkemiz için çok önemli. Hazreti peygamberlerden bugünlere gelen bir meslek. Ama onun tüzel yapılanması son on yıla kadar geç kalınmış olduğunu düşünüyorum. ‘’

Minsolmaz, 45 milyon civarında küçükbaş hayvan ve 250 binin üzerinde küçükbaş hayvan yetiştiricisi olduğuna dikkat çekerek’’ Trakya bölgesinde de küçükbaş hayvancılık oldukça gelişiyor. Tarım Bakanlığımız ırkların ıslahı noktasında önemli çalışmaları var. Bunları sürdürülebilir kılmak bizim görevimizdir.’’ dedi.

Çankırı Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Hüseyin Filiz de yaptığı konuşmada kendisinin sahadan gelen bir çoban olduğunu ve sahadaki sorunları iyi bildiğini ifade ederek ‘’Türkiye coğrafyası büyükbaşa değil küçükbaşa uygun. Küçükbaş hayvancılığı hükümet olarak canlandırmamız lazım.’’ dedi.

Filiz konuşmasında Türkiye’de hayvancılık alanında yapılacak en önemli iki işin olduğuna dikkat çekerek ‘’ Birincisi tapulaştırma sorununu halledeceğiz. Yani bölünmüş arazileri bir an önce birleştireceğiz. 1961 den 2002 yılına kadar 42 senede 460 bin dönüm arazi tapulaştırılmış. 2002 den bugüne kadar 7 milyon dönüm araziyi tapulaştırmışız. 2023 e kadar arazilerimizin yüzde 80 – 90 ını tapulaştırmamız gerekiyor. Böyle olursa tarım ve hayvancılığı daha iyi yerlerde olacak. Bir de mera kanunu sorunu var. Mecliste 5 yıldır raflardan inmiyor. Ne zaman mera kanununu geçirmeye çalışsak muhalefet diyor ki meralarımızı peşkeş çektirmeyiz. Mera Kanunu Tarım Bakanlığınca Tarım komisyonundan geçirilecek bir kanundur. Tarım Bakanlığının beton yığını yapacak hali yok. Belediye değil ki inşaat ruhsatı versin.’’ dedi.

Konuşmasında çoban konusuna da değinen Filiz ‘’ Türkiye’de niye çoban bulunmuyor. Herkes kolay işi seviyor. İstanbul’a Ankara’ya geliyor kapıcı oluyor ama arazide çoban olmuyor. Onun için ben çoban kardeşlerimin alnından öpüyorum. Çobanlık yapmak delikanlılık ister. Sizlerin kazandığı alın teriyle helal kazançtır’’ dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç yaptığı konuşmada Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in il dışında başka bir programdan dolayı katılamadığını ancak sevgi ve selamlarını ilettiğini belirterek küçükbaş hayvancılığın geliştirilmesi için çalışmalar yaptıkları ifadesiyle, "80 milyonuz, en az 80 milyon küçükbaş hayvanımızın olması gerektiğini düşünüyoruz." dedi.

Hayvancılığın ülkenin önemli sektörlerinden biri olduğunu söyleyen Müsteşar Yardımcısı Tunç, sektörün önemli parçalarından küçükbaş hayvancılığının geliştirilmesi için öncelikle "mera mevzuatının" elden geçirilip yeniden düzenlenmesi gerektiğini vurgulayarak, "Küçükbaş hayvancılığın geliştirilmesinin ihtiyaç olduğunun farkındayız. Bu hayvancılık ülkemiz için uygundur. Koyunculuğu geliştirmek üzere şöyle bir hesapla, 80 milyonuz, en az 80 milyon küçükbaş hayvanımızın olması gerektiğini düşünüyoruz. Bu açıdan sektörü destekleyip, büyütüp ve geliştirmek üzere irademiz vardır. Bu irademizi hayata geçirmek üzere de arkadaşlarımız gece gündüz ve canla başla çalışmaktadırlar." ifadelerini kullandı.

Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı, Adana Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Fatma Güldemet Sarı da yaptığı konuşmada Genel Başkan Nihat Çelik’in ilk defa çobanlar iftarı düzenlendiğini söylemesi üzerine bu davete katıldıklarını ifade ederek çok güzel ve anlamlı bir iftar sofrası olduğunu, Çobanlar iftar yemeklerinin önümüzdeki yıllarda da devam etmesini ve geleneksel hale getirilmesini dilediğini söyledi.

Güldemet Sarı konuşmasını şöyle sürdürdü. ‘’ Bir Tarım Komisyonu üyesi olarak küçükbaş hayvancılık sektörünü ve bana göre bu sektörün lokomotifi olan Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birlikleri ve Merkez Birliğinin çalışmalarını yakından takip ediyorum. Merkez Birliğinin Genel Başkanı Sayın Nihat Beyin bu sektöre katkılarını takdire şayan buluyor ve huzurunuzda kendisini kutluyorum. Gelecek süreçte de başarılarının devamını diliyorum.

2006 yılından itibaren kurulmaya başlanan ve bugün itibariyle örgütlenmesini tamamlamış, Birliklerin ve Merkez Birliğinin kuruluşundan sonra geçen 10 yıllık zaman diliminde önemli sayılabilecek ilerlemeler kaydedilmiş olduğunu biliyorum. Amacımız küçükbaş hayvancılığı hak ettiği yere getirmek olmalıdır. Çünkü biliyorum ki ülkemiz küçükbaş hayvancılığa çok uygun bir coğrafyadır. Birlikler ve Merkez Birliği kurulmadan sahipsiz olan sektör Birliklerin kurulmasıyla hükümetimizin de verdiği destekle küçükbaş hayvan sayımız 43 milyon civarına ulaşmıştır. Bu sayı itibariyle de Avrupa birinciliği bizler için gurur verici olmakla birlikte ben bu rakamın iki hatta üç katına kadar çıkarabileceğimiz bir potansiyele sahip olduğumuzu da hepimiz biliyoruz.’’

Yapılan protokol konuşmaları sonrasında İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği üyelerinden bir gurup üye yetiştiriciler Genel Başkan Nihat Çelik’e bir çoban değneği hediye edildi. Genel Başkan Çelik manevi değeri çok büyük olan bu hediyeden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Programın en ilginç anı ise Çoban Bülent Yaşar’ın kızı Hatice Beyza Yaşar için doğum günü pastasının kesilmesiydi. Pasta kesimi sonrasında Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı, Adana Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Fatma Güldemet Sarı tarafından Hatice Beyza Yaşar’a küçük bir altın takıldı.  Katılımcıların birlikte hatıra fotoğrafları çekimi sonunda İftar programı sona erdi.



Etiketler : MERKEZ BİRLİĞİMİZCE İLK KEZ ÇOBANLAR İFTAR PROGRAMI DÜZENLENDİ