TÜDKİYEB Genel Başkanı Çelik , Bereket Hayvancılık Kanalına Konuk Oldu

TÜDKİYEB Genel Başkanı Çelik , Bereket Hayvancılık Kanalına Konuk Oldu
TÜDKİYEB Genel Başkanı Nihat Çelik, 22 Aralık 2016 tarihinde yayınlanan Ağıldan Meraya programının konuğu oldu.  Programda küçükbaş hayvancılık sektörüne ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
Bereket hayvancılık televizyonunda Simge Tütenk ‘in sunumuyla gerçekleşen Ağıldan Meraya programa katılan TÜDKİYEB Genel Başkanı Nihat Çelik, küçükbaş hayvancılık sektörüne ilişkin merak edilen soruları yanıtladı.  Çelik, Merkez Birliğinin ve il birliklerinin kurulmasının önemine dikkat çekerek şunları söyledi : “ Küçükbaş hayvancılık bu ülkenin refahı , selameti , huzuru açısından çok önem teşkil etmesine rağmen küçükbaş hayvancılık destekleme kapsamında bile değildi.  Bu birliklerin kurulmasıyla beraber küçükbaş hayvancılıkta kimliklendirme yapıldı. Bu kimliklendirme ile birlikte küçükbaş hayvanlar destekleme kapsamına alındı ”  dedi. Genel Başkan Çelik, 80 İlde birliklerin faaliyet halinde bulunduklarını  belirterek , “ Biz de Merkez Birliği olarak Bakanlık ile il birliklerimizin arasında köprü vazifesini yürütmekteyiz ” diye konuştu. Bakanlık ile uyum içerisinde çalıştıklarının altını çizen Çelik, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in yaptığı çalışmalardan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Türkiye’de yaşanan kırmızı et açığının ancak küçükbaş hayvancılığın desteklenmesiyle önlenebileceğini belirten Genel Başkan Nihat Çelik , “ küçükbaş hayvancılık sektörümüzü geliştirmek için elimizden geleni yapıyoruz ”diye konuştu.  ”80 İl birliği güçlüyse merkez birliğimizde güçlüdür” diyen Çelik, birliklerle üyelerin uyum içerisinde çalıştıklarının altını çizdi.
Küçükbaş hayvan halk elinde ülkesel ıslah projesiyle ilgili konuşan Çelik şunları aktardı: ”Birliklerin yetiştiriciye verdiği en önemli hizmetlerden bir tanesi ıslah projeleridir. Ülkemizde biz 1.2 milyon civarında küçükbaş hayvanın ıslahını gerçekleştirdik. Hedefimiz bu sayıyı 1.5 milyona çıkarmak.  Şu anda elit sürülerimizden koç teke alımı yapılıyor. O anlamda çok iyi bir yerdeyiz.”
Ülkemizde kırmızı et üretimi ve tüketimine ilişkin verilen rakamların gerçekçi olmadığını söyleyen Çelik , “ Bugün ortalamada istatistik bilgilere göre küçükbaştaki et tüketimi yüzde 12 civarındadır. Yüzde 12 bana inandırıcı gelmiyor. Bence bu veriler kasaptan çıkan ete göre değerlendiriliyor. İşin öbür boyutunu göremiyorlar.  Ben kırsalı çok iyi bilen bir insanım. Biz TÜDKİYEB olarak, eğer kırsalı göz önünde bulundurursanız , Türkiye’nin en büyük meslek grubuyuz” dedi. Çelik, kırsal bölgelerde yaşayan insanların küçükbaş hayvan tükettiklerini belirterek verilerin yanlış değerlendirildiği söyledi.  Küçükbaş hayvanın doğal ortamda yetiştiğini ifade eden Çelik, “küçükbaş hayvan etinden insanları uzaklaştırandan bilim adamı değil film adamı olur” dedi.
Türkiye’deki kırmızı et açığına ilişkin TÜDKİYEB Genel Başkanı Nihat Çelik ,”Küçükbaş hayvancılık açısından bizim kırmızı et açığımız söz konusu değildir. Fazlalığımız vardır.  Bu fazlalığın ve bu anlamda kırmızı et açığının dengelenmesi bakımından insanlarımızın et tüketimindeki alışkanlığını küçükbaş hayvan etine yönlendirmemiz lazım.  Bu noktada biz küçükbaş etimizin ve küçükbaş etinden aldığımız besin maddelerinin artılarını her yerde anlatıyoruz. İnsanlarımızda bunun farkındadır. Dünle bugüne baktığımızda insanlarımızın bugün yaşanan kalp damar hastalıklarına , şeker hastalıklarına , karaciğer yağlanması ve bunun gibi şikayetler başını almış gidiyor. Bu neden oluyor bunu ben çözdüm.  Bilimsel araştırmacılar çözmedi bunun nedeni insanların küçükbaş hayvan et tercihlerinin büyükbaş hayvana dönmeleridir.  Bu kimsenin zoruna gitmesin.  Ülkemizde 14 milyon büyükbaş hayvanımız vardır. Küçükbaş ise 44 -45 milyon civarındadır.  Bizim şuanda küçükbaşta yapılan ithalat sembolik bir rakamdır.  Yani kayda değer bir rakam değildir. Onun için burada o rakamı açıklamak bile istemiyorum.  Bu ülkenin sadece kırmızı et açığının kapanması değil bu ülkenin  refahı  , selameti , huzurun ve bu anlamdaki dengelerin sağlanması küçükbaş hayvancılığın gelişmesinden geçer. Küçükbaş hayvancılık ülkemiz için fevkalade önemlidir ve bu ülkenin sigortasıdır. Ülkemize katma değer sağlayan ve insanlarımızın sağlıklı ve dengeli beslenmesinden ziyade insanların köyden kente göç etmemesinde de büyük rol oynuyor ” diye konuştu. Çelik sözlerine şöyle devam etti: “  Biz küçükbaş hayvancılıkla kırmızı et açığımızı kapatmaya talibiz. Coğrafyamız müsait, alt yapımız müsait , hayvan varlığımız müsait olmakla beraber bu çıtayı yükseltmeye de kendisi çelik yüreği çelik sözü çelik Sayın Bakan Çelik bu anlamda samimi, onun temposuna yetişmemiz mümkün değil. Allah nasip ederse Sayın Faruk Çelik bakanlığında küçükbaş hayvancılık sektörü büyük bir çığ atlayacak ve kırmızı et açığının kapanmasında da en önemli rolü oynayacaktır.”
Islah projelerine ilişkin bilgi veren Genel Başkan Nihat Çelik , “Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) , halk elinde ıslah projesini 2005 yılında başlattı.  Islah kanununun çıkmasıyla beraber TAGEM ülkesel ıslah projelerini yönetmek üzere bu projeye başladı. Sanırım 13 ırkta, küçük çaplı birkaç ilimizde deneme çalışmalarını yaptılar.  Sonra biz birlikler olarak dahil olduk. Birlikler bu anlamda aktif rol aldı ve bugün samimiyetle söylüyorum 11-12 proje, birliklerin kurulmasıyla 164 projeye yükseldi. Bildiğim kadarıyla 68 ilimizde toplam 164 proje ile halk elinde ıslah projesini yürütüyoruz. Son yıllarda en az 193 milyar bu proje için ilave destek verildi.  Bizim hayvan başına verdiğimiz desteğin dışında ilave desteklerde verildi. Halk elinde ıslah projesiyle biz elit sürüler oluşturuyoruz.  Artık o sürülerden damızlık materyali temini sağlanıyor. Biz öyle bir duruma geldik.  Bu projelerde en az 24 üniversiteden bizlere proje liderliği yapan profesör ve doçent arkadaşlarımız var.  140 civarında teknik eleman var. Birliklerimizde bine yakın çalışan personelimiz var.  Bu konuların takipçisi olan gece gündüz demeden bin beş yüz civarında bizim birliklerimizin yönetim ve denetim kurulunun icra organları var.  O anlamda biz istiyoruz ki artık Birlikler belli bir kurumsal yapıya ulaştı.  Artık bu işler tamamen Birliklere devredilsin. TAGEM ise denetim konusunda devletçe yapmaları gereken denetimleri yapsınlar. Bu işin artık tamamen Birliklere devredilmesi lazım başka türlü başarıya ulaşması mümkün değil.”
Islah projelerindeki verileni  Merkez Birliğinin koordinesinde yürütülen DAKBİS programıyla kayıt altına alındığını da sözlerine ekleyen Çelik ,  SOYBİS’e ilişkin bilgiler de aktardı. TÜDKİYEB Genel Başkanı Nihat Çelik ,” Bakanlıktan  SOYBİS ile ilgili Merkez Birliğimiz yetki devri alacak. Biz de aldığımız yetkiyle il birliklerimizi yetkilendireceğiz. İl birliklerimiz yalnızca ıslah ettiği hayvanla yetinmeyecek veri tuttuğu hayvanı da SOYBİS üzerinden değerlendirecek” diye konuştu.
Anaç koyun keçi desteklemelerine ilişkin bilgiler veren Genel Başkan Nihat Çelik , il birlikleri olarak üyelerin işletmesine gittiklerini , onların müracaat işlemlerini gerçekleştirdiklerini belirtti.  Çelik , “Yetiştiricilerin müracaatlarını alıyoruz, dilekçesini dolduruyoruz, kimlik bilgilendirmesini yapıyoruz.  Desteklenmesi gereken tüm hayvanların koyun keçi bilgi sistemi (KKBS)’ne aktarımını birlikler sağlıyor aksi halde destekleme alamaz. Bu sistem KKBS birliklere ait bir sistemdir. KKBS’ye aktarılmayan bir hayvan bizim hayvanımız değildir ve desteklerden de faydalanamaz” dedi.
Küpe ve küpeleme işlemlerinin il birliklerine verilmesi gerektiğini söyleyen Çelik , hayvan hastalıklarında mücadelede Tarım il ve ilçe müdürlüklerine büyük görevlerin düştüğünü ifade etti.
TÜDKİYEB Genel Başkanı Çelik, Milli Tarım Projesine ilişkin  olarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan , Başbakan Binali Yıldırım ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’ e teşekkürlerini bildirerek ,  “Sayın Bakanımız Faruk Çelik’in yeni göreve gelmiş olmasına rağmen bu kadar büyük hamleler yapması gerçekten de bizim için devrim niteliğindedir. Ben Sayın Bakanımı sektörüm adına kutluyorum. Küçükbaş hayvancılığı şaha kaldıracak bir proje “diyerek sözlerini sona erdirdi. 
 


Etiketler : TÜDKİYEB Genel Başkanı Çelik , Bereket Hayvancılık Kanalına Konuk Oldu