Kırmızı Et Üretiminde Küçükbaş Hayvancılık

Kırmızı Et Üretiminde Küçükbaş Hayvancılık

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) tarafından 6 Ekim 2016 tarihinde ‘Kırmızı Et Üretiminde Küçükbaş Hayvancılığın Durumunun Değerlendirilmesi ‘ konulu bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıya TAGEM Genel Müdür Yardımcısı Dr. Necati Tulgar, Hayvancılık ve Su Ürünleri Araştırmaları Daire Başkanı Dr. Ali Ayar, Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, Genel Sekreter Dr. Ömer Sinan Tamer, Teknik İşler Şube Müdürü İrfan Gündoğdu, Afyonkarahisar DKKYB Başkanı Mevlüt Topkaya, Antalya DKKYB Başkanı Zeliha Öztürk, Bingöl DKKYB Başkanı Ali Kaysadu, Diyarbakır DKKYB Başkanı Abdullah Çetinkaya, Eskişehir DKKYB Başkanı Mehmet Köksal, Sinop DKKYB Başkanı Faruk Şanoğlu, HAYGEM, TİGEM ve Et ve Süt Kurumu temsilcileri ile çeşitli Üniversitelerden öğretim üyeleri katıldı.
Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantının açılış konuşmasını TAGEM Genel Müdür Yardımcısı Dr. Necati Tulgar yaptı. Dr.Tulgar Türkiye’nin koyun sayısına ilişkin olarak , “Koyunculuk açısından baktığımızda da Türkiye Avrupa sıralamasında ilk sıralara yerleşmiş durumda Avrupa ülkeleri içerisinde en fazla koyun sayısı Türkiye'dedir. Türkiye’nin yaklaşık 32 milyon civarında koyun varlığı var. 10 milyon küsur kadar keçi varlığımız var. Keçide Avrupa'da daha önce birinci sıradaydı. Şuan ise koyunda da birinci hale geldik İngiltere’de 32 milyon koyun vardı. Şu anda artık 24 milyona gerilemiş durumda diğer Avrupa ülkelerinde de bir gerileme söz konusu. Türkiye'de ise bir artış var” dedi.
Türkiye’de koyun keçi sayısının üçte bir oranında arttığını belirten Genel Müdür Yardımcısı Tulgar, sayının fazla olması dışında verimin de çok önemli olduğunun altını çizdi. Uzun yıllar koyunculuğun ihmal edildiğine dikkat çeken Tulgar , “Biz Genel Müdürlük olarak da tabii halk elinde ıslah projesi başlattık. Yaklaşık 10 yıla yakın bir süre geçti bu süreçte belirli bir verim artışı sağladık. Ama biz istiyoruz ki daha fazla verim artışı olsun. Koç teke istasyonlarının kapsamının geliştirilmesi, elde ettiğiniz ihtiyaç fazlası koç ve tekelerin değerlendirilmesi açısından Hayvancılık Genel Müdürlüğü'nün Kalkınma Bakanlığı'na sunduğu bir proje var. İnşallah o projede geçerse Koç teke istasyonlarının kurulması teşvik edilecek bazı hibe destekleri sağlanmış olacak“ diye konuştu.
Hayvancılık ve Su Ürünleri Araştırmaları Daire Başkanı Dr. Ali Ayar, kırmızı et üretiminde küçükbaş hayvancılığın yeri ve halk elinde küçükbaş hayvan ıslahı ülkesel projesi konulu bir sunum gerçekleştirdi. Dr. Ayar, Türkiye’nin küçükbaş hayvan varlığının son 10 yıldaki artışına dikkat çekerek Türkiye’nin küçükbaş hayvan varlığı açısından son 10 yılda yüzde 31’lik bir artış sağladığını ifade etti. Ayar tercih edilen kırmızı etin daha çok büyükbaş hayvan eti olduğunu küçükbaş hayvan etinin ise fazla tercih edilmediğini bu nedenle de kırmızı et artışı bakımından küçükbaşta artışın yetersiz olduğunu belirtti. Türkiye’nin dünyada kırmızı et üretiminde 8. Sırada yer aldığının altını çizen Ali Ayar , “Türkiye’de kırmızı et üretimi açısından 2015 rakamlarına göre koyundan 100 bin ton civarında keçiden ise 30 bin ton civarında kırmızı et ürettiğimiz kayıtlarımızda mevcut ” dedi.
TÜDKİYEB Genel Başkanı Nihat Çelik ise “Bizim bu anlamda farklı plan ve projelerimiz var. Bizim bütün Genel Müdürlerimizle son hafta görüşmelerimiz oldu. Bu konuları detaylı bir şekilde ifade etmeye çalıştık. Şu anda gelinen noktada birliklerin en temel sorunlarından bir tanesi kurumsal yapıya kavuşmasıdır. Bu manada zaman zaman bizimle oyun oynanmaya çalışılıyor. Bunu gidermeye çalışıyoruz. Şu anda yeni bir ekip, yeni bir düzen kurulmaya çalışılıyor. Allah Sayın Bakanımızdan razı olsun. Zannedersem önümüzdeki günlerde yeni atanan Tarım Reformu Genel Müdürümüzün başkanlığında bütün ıslah birlikleriyle geniş kapsamlı bir toplantı yapılacak. Ancak mevzuatla, kanunla birliklerin önü açılabilir, eli güçlenebilir. Hepimiz ithalata karşıyız bakanlığımız da karşı il birlikleri başkanları da karşı yetiştirici de karşı. Bunlar da hemfikir olalım. Diğer anlamda bizi buraya Merkez Birliği düzeyinde davet ettiler. Genel müdürlüğümüze bu toplantıyı tertip ettikleri için teşekkür ediyorum. Toplantının verimli geçmesini diliyorum. Her zaman her türlü projeyi birlikte yapmaya hazır olduğumuzu belirtmek istiyorum” diye konuştu.
Genel Başkan Nihat Çelik’in konuşması sonrası toplantıda katılımcılar tarafından kırmızı et üretimine küçükbaş hayvancılığın katkıları neler olabilir ve ne gibi yeni çalışmalar yapılabilir konularında görüşler ve öneriler ortaya konularak konular enine boyuna değerlendirildi.
TAGEM yetkilileri, toplantı sonucunda oluşan görüşleri kapsayan bir rapor hazırlanacağını ve bu raporun karar vericiler düzeyinde ilgili makamlara sunulacağını belirterek toplantıyı sonlandırdılar.



Etiketler : Kırmızı Et Üretiminde Küçükbaş Hayvancılığın Durumu Değerlendirildi